Доступність посилання

ТОП новини

Народ Венесуели вимагає відставки президента Уго Чавеса.


Мирослава Гонгадзе Народ Венесуели вимагає відставки президента Уго Чавеса.

Вашингтон, 2 березня 2004 - Народ Венесуели сподівається, що їхній президент Уго Чавес за прикладом президента Гаїті Жана-Бертрана Аристида піде з посади. Та на відміну від Гаїті, у Венесуелі противники президента все ще намагаються використати для його усунення конституційні методи. Вони зібрали 2 мільйони 400 тисяч підписів для того, щоб провести референдум про довіру чинному президенту. Сьогодні Центральна виборча комісія Венесуели має ухвалити рішення, чи такий референдум буде проведений.

Центральна виборча комісія Венесуели ще в понеділок повинна була оприлюднити своє рішення щодо можливого проведення референдуму. Але противники президента Чавеса досі очікують остаточного вердикту. Минулого тижня ЦВК вже заявила, що має намір перевірити відповідність кожного підпису на петиції з вимогою про референдум. Розчаровані заявляють: “Ми вже не хочемо референдуму, ми хочемо усунення Чавеса”. Мирні протести вже переросли у вуличні сутички, які не припиняються від минулої п’ятниці. Щонайменше троє людей загинуло і ще тридцять поранені у результаті зіткнень між противниками і прихильниками Чавеса у минулі вихідні. Солдати використовували газ і пластикові кулі проти учасників акції. Та опозиція продовжує закликати народ до мирних демонстрацій. Один з її лідерів Енріке Мендоза заявив: “Ми продовжуватимемо нашу боротьбу стільки, скільки буде необхідно”.

Венесуела вважається однією з найстабільніших демократій серед держав Латинської Америки. Але великі запаси нафти, золота та інших корисних копалин породили в країні величезну корупцію. Колишній військовий Уго Чавес був обраний президентом країни у 1998 році, обіцяючи цю корупцію побороти. Але сьогодні опозиція стверджує, що колись багатообіцяючий демократичнообраний лідер побудував у Венесуелі авторитаризм у кубинському стилі. Останні три роки венесуельці намагаються усунути Уго Чавеса від влади.

Але чинний президент Венесуели попереджає щодо безперспективності цих вимог. Він звинувачує опозицію у співпраці з “імперіалістами”, маючи на увазі США і погрожує припинити постачання нафти, якщо США спробує втрутитись в ситуацію чи ввести економічні санкції. Президент Венесуели заявляє “Венесуела не Гаїті, Чавес не Аристид”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG