Доступність посилання

ТОП новини

Президія кримського парламенту проти пропорційної системи виборів до Верховної Ради Криму.


Володимир Притула Президія кримського парламенту проти пропорційної системи виборів до Верховної Ради Криму.

Симферополь, 22 березня 2004 - Президія кримського парламенту проти пропорційної системи виборів для Криму і скликає позачергову сесію Верховної Ради автономії, щоб виступити з відповідною позицією. Керівництво місцевого парламенту ухвалило звернення до народних депутатів України з вимогою ухвалити окремий закон, який би визначив специфічно-кримську систему виборів.

Ухвалення минулої п’ятниці Верховною Радою України у першому читанні проекту Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів”, який передбачає для Криму пропорційну виборчу систему, викликало в автономії досить бурхливу реакцію. Уже в суботу голова Верховної Ради Криму Борис Дейч розпорядився скликати 24 березня позачергову сесію кримського парламенту, щоб розглянути питання про систему виборів в автономії. А в понеділок на своє позачергове засідання зібралася президія кримського парламенту. Каже спікер Борис Дейч:

“Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів”. Проголосований варіант проекту фактично порушує конституційні права нашої автономії. Ми мусимо у спокійній обстановці обговорити ситуацію, що склалася довкола цього проекту та ухвалити зважене, юридично обґрунтоване рішення”.

Зваженим та юридично обґрунтованим рішенням виявилося звернення президії Верховної Ради Криму до Верховної Ради України, в якому керівництво парламенту автономії висловило свою незгоду з тим, що вищий законодавчий орган країни прирівняв статус Автономної Республіки Крим до статусу місцевої громади, Верховну Раду АРК – до місцевої Ради, а Виборчу комісію АРК – до територіального виборчкому, і закликало народних депутатів розглянути та ухвалити окремий закон “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК”. Раніше на депутатських слуханнях кримські народні обранці висловилися виключно за мажоритарну систему виборів у Криму.

Каже 1-й віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов, який є одним із найголовніших та найвпливовіших в автономії лобістів мажоритарного закону:

“Закон прийнято дуже не оправдано, поспішно, перш за все. Враховуючи те, що АРК сьогодні окремим Х розділом іде Конституції, то нас сьогодні чомусь зводять до рівня громади територіальної. І юристи сьогодні кажуть абсолютно кваліфіковано, вивчивши цей проект закону, що дуже багато роботи буде для КСУ. Ми розуміємо, що в рамках того, що треба приймати конституційну реформу, десь там наверху домовились про те, що маєте голоси, ми не хочемо заважати тому, щоб була реформа. Весь час кажемо про те, що ми підтримуємо конституційну реформу, яку Президент проводить у державі, але ми просимо, щоб наші конституційні права не порушувалися”.

Як не дивно, але проти пропорційної системи виступив і лідер Конгресу російських громад Криму, депутат Сергій Шувайников:

“Мене турбує те, що вкотре Верховна Рада України просто проігнорувала конституційні права автономної республіки, не захотіла врахувати багатонаціональну специфіку нашого регіону”.

Втім, він входить до складу проурядової депутатської більшості. Депутати від Російської громади Криму вітали рішення українського парламенту щодо пропорційної системи виборів для Криму. Як вітали і представники кримських татар. У Меджлісі кримськотатарського народу повідомили, що вважають 100-відсоткову пропорційну систему реальною і цілком прийнятною для того, щоб інтереси кримських татар були представлені у парламенті автономії. Водночас стало відомо, що за ухвалення у першому читанні проекту Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів”, який передбачає для автономії пропорційну виборчу систему, голосували за винятком двох усі народні депутати України від Криму, причому, як комуністи та об’єднані есдеки, так і представники “Нашої України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG