Доступність посилання

ТОП новини

Розмова з головою комітету “Рівність можливостей” Олександром Чекмишевим.


Тарас Марусик Розмова з головою комітету “Рівність можливостей” Олександром Чекмишевим.

Київ, 30 березня 2004 року.

Людмила Литьвченко

Наш київський кореспондент Тарас Марусик попросив прокоментувати дані згаданого дослідження голову комітету “Рівність можливостей” Олександра Чекмишева. Це одна з громадських організацій, яка входить до коаліції “Новий вибір-2004”.

Тарас Марусик

Ось як голова комітету “Рівність можливостей” Олександр Чекмишев прокоментував дані про те, що, незважаючи на ніби то добру поінформованість, 62% українців нічого не знають про закони, які дозволяють внести зміни до Конституції.

Олександр Чекмишев

Ці дані свідчать про кілька основних моментів. Справді, на провідних загальнонаціональних каналах інформації є достатньо, часом навіть більше, ніж потрібно.

Але той ключовий момент, коли люди висловлюють певне занепокоєння з приводу того, наскільки вони зрозуміли, скажімо, що відбувається з конституційною реформою чи відбувається з іншими важливими речами, свідчить про один беззаперечний факт (цей факт, до речі, підтверджують і результати моніторингу, і результати різних досліджень, в тому числі контент-аналізу, які проводять різні організації), що ненадання громадянам інформації про різні позиції, про різні точки зору на тлі, повторюю, загального, достатньо великого обсягу інформації, воно більшою мірою дезорієнтує громадян і не дає змоги їм зробити адекватні висновки стосовно суті тих чи інших проблем.

Тарас Марусик

Попри це, дані Міжнародної фундації виборчих систем свідчать про високий рівень довіри до інформації двох каналів: “Інтеру” та “1+1”.

Олександр Чекмишев вважає, що ці два канали мають чи не найбільше покриття, але до наведених цифр ставиться із застереженнями.

Олександр Чекмишев

Певний сумнів в мене закрадається з огляду на результати попередніх парламентських виборів, коли і “Інтер”, і “1 плюс 1” достатньо активно працювали на відому політичну силу, зокрема, на СДПУ(О). Але якщо порівняти тодішні показники прихильності каналів і те, як реально проголосували громадяни, очевидно, тут про такий високий відсоток довіри я не говорив би.

Тарас Марусик

Олександр Чекмишев прокоментував також думку президента Міжнародної фундації виборчих систем про значення діяльности громадських організацій, які можуть донести до українського виборця альтернативний погляд.

Олександр Чекмишев

За даними соціологічних опитувань, які робили наші колеги по коаліції “Новий вибір – 2004”, зокрема, фонд “Демократичні ініціативи”, то близько 90% громадян хотіли б і вважають за важливе участь громадських організацій в процесі спостереження за виборами. Очевидно, йдеться про різні аспекти цього спостереження, в тому числі і медіа-моніторингу.

Мені здається, що саме ці цифри говорять про реальну вагу і реальну довіру громадян до ролі громадських організацій. Такий високий відсоток свідчить про те, що громадяни усвідомлюють реальну роль громадських організацій в цьому процесі.

Тарас Марусик

Моїм співрозмовником був голова комітету “Рівність можливостей” Олександр Чекмишев.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG