Доступність посилання

ТОП новини

Сербськiй полiцiї минулої ночi здався Милорад Лукович Леґiя, котрого обвинувачують у скоєннi в березнi минулого року замаху на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджика.


Михайло Рамач

Белград, 3 травня 2004 – Бiльшiсть телевiзiйних каналiв у недiлю близько одинадцятої години вечора в надзвичайному випуску новин повiдомили, що опинився за ґратами колишнiй командувач елiтного Пiдроздiлу спецполiцiї. Вiн називався то Луковичем то Улемеком. Називали його просто Леґiя, оскiльки вiн свого часу нiбито був французьким леґiонером.

Йдеться про одного з авантюристів, для яких вiйни в колишнiй Югославiї на початку дев’яностих рокiв стали справжнiм Ельдорадо. Разом з iншими зі схожими бiографiями, Леґiя став добровольцем а згодом символом борця за сербську справу. Ним очолюваний пiдроздiл, у складi якого було кiлькасот бiйцiв, виконував спецiальнi, переважно диверсантськi завдання на територiях сусiднiх Хорватiї та Боснiї i Герцеговини.

А в Сербiї Пiдроздiл був державою у державi. Вiн був споряджений навiть танками та вертольотами. Його бiйцi були фактично недоторканними. Вони, мiж iншим, контролювали торгiвлю наркотикiв. Пiдроздiл розпустили пiсля замаху на голову уряду, який, за твердженням белградської прокуратури, скоїв пiдполковник Звездан Йованович.

Милорад Лукович тодi ж безвiсти щез. Невiдомо, де вiн перебував до 2 травня і хто його переховував. Белградськi оглядачi зазначають, що Леґiя знає безлiч таємниць про злочини, якi скоєнi за часiв влади Слободана Милошевича. Він був причетним до вбивства колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича та до двох спроб замаху на нинiшнього мiнiстра закордонних справ Вука Драшковича.

Загадковий Леґiя мiг би розповiсти слiдчим про численнi подiї, в яких вiн брав участь та про свої зв’язки з полiтичними дiячами. Наразi неможливо сказати, чи вiн здався тому, що хоче свiдчити, чи тому, що боявся, що його вб’ють без суду.
XS
SM
MD
LG