Доступність посилання

ТОП новини

Вірус, що руйнує комп’ютерні системи по всьому світу, можливо, походить з Росії.


Марія Щур

Прага, 5 травня 2004 – Новий руйнівний вірус вирує по всьому світу, знищуючи комп’ютерні програми від Сполучених Штатів до Австралії. Від часу появи минулої п’ятниці вірус, який отримав назву “Sasser”, уже зірвав роботу залізниць, поштових компаній та банків. За оцінками, постраждали близько мільйона комп’ютерів, котрі використовують систему “Microsoft Windows”. I невідомо, скільки ще постраждає, поки комп’ютерні фахівці зможуть знайти протиотруту проти вірусу, який спроможний потрапити до вашого комп''ютера без жодних дій з вашого боку.

Якщо ваш комп’ютер протягом останніх кількох днів повільно думає, чи виробляє щось, про що ви його не просили, то причиною цих проблем може бути новий комп’ютерний вірус, який швидко поширився світовою комп’ютерною мережею і змусив багато компаній повернутися до олівця і паперу, а інших просто закритися на кілька днів, поки вони не дадуть ладу своїм комп’ютерам. З п’ятниці вірус заблокував роботу пошти в Тайвані та Німеччині. А в Австралії він паралізував роботу місцевої залізниці, бо унеможливив радіокомунікацію між поїздами.

Вірус “Sasser” поширюється швидше, ніж його попередники, бо не вимагає жодних активних дій від майбутньої жертви , він сам заповзає у ваш комп’ютер через Інтернет. Пояснює американський комп’ютерний експерт Ґреґ Дей з компанії “Network Associates”, яка займається боротьбою з комп’ютерними хробаками: «Не потрібна участь людини для того, щоб ця річ перелазила з комп’ютера до комп’ютера. Вона подорожує через системні кабелі і сама себе поширює».

На думку експертів, авторами нового хитромудрого вірусу є російські комп’ютерники з групи, яка називає себе “Netsky Anti-virus Group”. Говорить фахівець із фінської компанії “F-Secure” Мікко Гіппонен: «Ми практично переконані, що цим займається “Netsky” з Росії. Про саму групу нам відомо небагато, ми не знаємо, скільки їх є, звідки вони, але ця компанія випустила близько 30 вірусів тільки цього року».

Як наголошує в інтерв''ю британській газеті “Guardian” консультант місцевої компанії “Софос”, спосіб, яким російські комп’ютерники нищать системи, особливо підступний: вони наприклад, розсилають електронною поштою пропозиції щодо боротьби з вірусом “Sasser”, і коли люди відкривають пошту, то звідти на їхній комп’ютер залазить ще один вірус, що називається “Netsky”.

Тим часом “Microsoft”, на чию продукцію нападає вірус, звернувся до ФБР та інших секретних служб по допомогу в розшуку винних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG