Доступність посилання

ТОП новини

У Києві крадуть машини так само часто, як і в Будапешті чи Варшаві.


Василь Плоскіна Угорщина, 20 травня 2004

20 травня в Будапешті завершилась триденна нарада керівників карного розшуку країн Центральної Європи. На ній ішлося про методи боротьби з крадіями легкових автомобілів. Україну на ній представляв начальник відповідного підрозділу міста Києва.

Останній день наради завершився в угорській столиці прес-конференцією, яку провів шеф карного розшуку Будапешта Ґабор Товт. Він, зокрема, повідомив, що викрадення легкових автомобілів, як і в минулі роки, є дуже поширеним у центральноєвропейських столицях. Перед у цій сумній статистиці ведуть Будапешт, Прага, Київ і Варшава. Щорічно у цих містах крадуть машини у шість разів частіше, ніж, скажімо, у Відні, Мюнхені чи Берліні. Це передусім пояснюється недосконалими механізмами дії кримінальних кодексів у деяких посткомуністичних країнах. Не дивно, що за таких умов підпільний автомобільний бізнес набрав дуже великих обертів. Злочинні угруповання навчилися діяти вельми вправно. Так, за словами Ґабора Товта, 60 % викрадених авто розбирають на запчастини і тільки решта машин потрапляє на внутрішні “чорні ринки” або для перепродажу за кордон. Зменшити статистику автомобільних викрадень можна в тому числі і за умов суворішої перевірки дотримання законності у сфері автомобільного бізнесу, вважають учасники будапештської наради.

Представники правоохоронних установ Відня, Берліна, Києва, Мюнхена, Братіслави, Праги, Варшави й Будапешта обмінялися досвідом виявлення різноманітних махінацій, до яких вдаються крадії авто, і новими методами боротьби поліції в цьому напрямку. Ясна річ, такі наради трапляються не так часто, як хотілося б. Тому учасники конференції розповідали також і про стан криміногенної ситуації у містах, котрі вони представляли на будапештському заході. Не виключено, що в майбутньому такі зустрічі проводитимуться значно частіше, тому що організована злочинність, особливо ж крадіжки автомобілів, нерідко переходять межі державних кордонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG