Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект про внесення змін до Закону України “Про державну службу”.


Тарас Марусик

Київ, 1 червня 2004 року.

Тарас Марусик

Минулого тижня Комітет Верховної Ради з питань культури та духовності рекомендував парламентові підтримати законопроект про внесення змін до Закону України “Про державну службу”, в якому йдеться про володіння державною мовою.

Автор законопроекту Степан Хмара, голова підкомітету парламентського Комітету з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності народних депутатів, пропонує закріпити в законі наступне: державні службовці як особи, що займають посади в державних органах та їхньому апараті, повинні володіти та спілкуватися державною мовою під час виконання своїх службових обов’язків.

Крім того, законопроект забороняє обрання або призначення на посаду в державному органі та його апараті осіб, які не володіють державною мовою. Я запитав Степана Хмару, чому так довго, з його погляду, подібні поправки не подавали на розгляд Верховної Ради України.

Степан Хмара

Коли була прийнята нова Конституція в другому скликанні, то є 10-та стаття, і в Конституції записано, що Конституція це є закон прямої дії.

Якби у нас той, хто має бути гарантом Конституції, тобто Президент, чітко дотримувався б Конституції, то не треба було б ніяких поправок, бо цілком природно і зрозуміло, це в кожній державі зрозуміло, тим більше, що наша 10-та стаття дає зрозуміти, що єдиною державною мовою є українська мова в Україні, і державний службовець – це ж державний службовець, він повинен послуговуватися українською мовою.

Тарас Марусик

А ось як на прохання радіо “Свобода” законопроект Степана Хмари коментує голова Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності Лесь Танюк.

Лесь Танюк

У нас сьогодні дуже небезпечне становище з тим, що у нас сьогодні більша частина членів уряду і урядових інстанцій не знають української мови. І проект Хмари частково це може задовольнити, тому що закон про мови, там де це є, сьогодні не діє.

Свого часу у нас була пропозиція до регламенту, щоб депутатам, які говорять російською мовою, давали вдвічі менше часу, половина їхнього часу на перекладача.

Тоді такі, як Симоненко, які б хотіли говорити російською мовою, мали дві з половиною хвилини, а не п’ять, а дві з половиною хвилини йшло б на перекладача.

Тарас Марусик

Свого часу парламент не підтримав тієї пропозиції. Законопроект Степана Хмари розширює поле його застосування на всіх державних службовців, а не тільки на народних депутатів.

Степан Хмара

Держава повинна забезпечити усесторонній розвиток і функціонування української мови у всіх сферах життя на всій території України, але ж Президент абсолютно у своїй кадровій політиці не дотримується цієї політики, та й сам виходить за межі загальноприйнятого протоколу у світовій практиці.

Він може на міжнародних зустрічах в Україні, не знаючи інших мов, переходити на російський суржик, бо і російської він не знає. Це ганьба!

Тарас Марусик

Законопроект Степана Хмари про внесення змін до Закону України “Про державну службу” зареєстрований у Верховній Раді України і цього тижня може бути винесений на суд депутатів, якщо пройде “сито” узгоджувальної ради голів комітетів і депутатських фракцій.

На моє прохання спрогнозувати подальшу долю законопроекту голова Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності Лесь Танюк сказав.

Лесь Танюк

Прогноз такий, що всіляко будуть відкладати його, і все буде залежати від того, чим треба поступитися. Якщо, скажімо, ціною цьому буде конституційна реформа, то всім скажуть голосувати за це. А так, ні за що, просто для порядку – навряд чи буде більшість за це голосувати.

Тарас Марусик

А Степан Хмара не впевнений, що його законопроект цього тижня включать у порядок денний засідань Верховної Ради у перший тиждень червня. На сьогодні – все. Зустрінемося в четвер у рубриці “А мова – як море!”.
XS
SM
MD
LG