Доступність посилання

ТОП новини

Після продажу «Криворіжсталі» репутацію України не врятує жодна співачка – коментар.


Марія Щур

Київ, 1 червня 2004 - Після продажу «Криворіжсталі» Україні загрожує не лише повна втрата міжнародної репутації, але й міжнародні суди. «Аукціон з продажу компанії «Криворіжсталь» - це таке шахрайство, що воно вже схоже на жарт», - так коментує впливовий британський часопис «Економіст» приватизацію однієї з найбільших українських компаній, намічену на кінець наступного тижня. Британський оглядач говорить, що умови участі у конкурсі створені наче навмисно, щоб виконати їх могли тільки фірми двох найвпливовіших українських олігархів, і передає погрози іноземних компаній про те, що вони обстоюватимуть свої права в закордонних судах.

Умови участі у конкурсі, як зауважує часопис «Економіст», виписані цього разу надзвичайно детально, передбачають, що майбутній власник компанії, який виробляє 20% усієї української сталі, повинен був виробити в Україні протягом останніх трьох років один мільйон тонн коксу та два мільйони тонн прокатної сталі, та ще й з прибутком. Такі умови виключають з конкурсу не лише найбільші світові сталеві компанії, які заявили про своє бажання купити «Криворіжсталь», (а це світовий лідер компанія “Arcelor”, номер два у цьому бізнесі “LNM”, “US Steel”, російська “Severstal” та індійська “Tata Steel”), але й усі інші українські фірми.

Також, зауважує британський оглядач, короткий термін – лише місяць, який виділив уряд на всю передкупівельну процедуру, виключив можливість іноземних компаній належним чином підготуватися до конкурсу і знайти партнера в Україні, який би міг задовольнити умови продажу. Таким чином, ще до торгів оглядачам відомо, хто є потенційні переможці. Це два найбільших українських олігархи – Ренат Ахметов та Віктор Пінчук, який, як наголошує «Економіст», зовсім випадково, є зятем Президента України Леоніда Кучми.

Таке відверте нахабство, як кваліфікує ці дії британський часопис, викликає обурення у спостерігачів. «Економіст» наводить слова аналітика московського інвестиційного банку “Renaissance Capital” Роба Едвардса, який говорить, що Україна, здається, абсолютно не дбає проте, як вона виглядатиме. Через таку тактику, типову для пострадянських країн, Україна залишається поза увагою серйозних інвесторів, зауважує часопис.

Але у випадку із «Криворіжсталлю» ситуація інакша. Розмір та прибутковість компанії змушують іноземців до незвичайної активності. Для участі у торгах європейська компанія “Arcelor” увійшла в консорціум з російською “Severstal”, і якщо їх не допустять до конкурсу, вони пообіцяли звернутися до суду в Європі та в Америці, бо “Severstal” має свій підрозділ за океаном. “US Steel” об’єдналася з “LNM”, і остання офіційно зверталася до уряду з проханням змінити умови конкурсу.

Але там, де не подіяли погрози, не мало впливу і чемне прохання, не допомогло навіть зауваження голови Верховної Ради Володимира Литвина, який і сам є висуванцем Кучми. Прем’єр- міністр Віктор Янукович днями знову заявив, що умови змінені не будуть. І вже у вівторок депутати від більшості повторно відмовилися розглядати питання щодо приватизації «Криворіжсталі».
XS
SM
MD
LG