Доступність посилання

ТОП новини

Лазаренко – дрібна муха, яка попала в павутину американського правосуддя?


Марина Пирожук

Київ, 4 червня 2004 року.

Марина Пирожук

Вердикт американського журі, яке визнало колишнього українського прем’єра винним у відмиванні грошей і здирництві, торкається не лише Павла Лазаренка. Так заявив радіо “Свобода” лідер українських соціалістів Олександр Мороз.

Олександр Мороз

Якщо навіть коментарі з приводу того, що це попередження для інших, то я маю на увазі цілком конкретних людей інших, які були причетні до зловживань владою, і для всіх закликаю сьогодні за зразок взяти Павла Лазаренка.

Мабуть це так. Про конкретні міри покарання, враховуючи багато різних обставин, я говорити не буду, бо відверто кажучи, мене це менше цікавить.

Але те, що сигнал цей повинен бути корисним для українських можновладців, я думаю, що це треба мати на увазі.

Марина Пирожук

Зі свого боку, член блоку “Нашої України” Юрій Кармазин називає рішення американського правосуддя стосовно Лазаренка “прогнозованим”. Причому він переконаний, що воно не стане застереженням українським корупціонерам.

Юрій Кармазин

Я вважаю, що з корупцією треба боротися в Україні і не давати змоги перераховувати закордон такі колосальні гроші.

Для цього якраз умов в Україні поки що не створено, тому що те, що створено в Міністерстві фінансів під виглядом так званої фінансової розвідки - це є фіговий листочок.

Сьогодні пересторогою корупціонерам, на жаль, це рішення не стане. Не стане тому, що прямо і відкрито Лазаренко просто хлопчисько порівняно з тими, хто сьогодні розкрадає мільярди доларів, мільярди, і ніхто не порушує проти них кримінальну справу.

Дивіться, вам зараз приклад - “Криворіжсталь”. І що? Що не очевидно для всіх, що сьогодні розкрадається порядку 5 мільярдів доларів (це оцінка заводу і бізнесу)?! Це сьогодні іде двом кланам. І це при всіх.

І при цьому при всьому батько президента США приїжджає і зустрічається з усіма тими і приїжджає на їхнє запрошення, які сьогодні все це роблять.

Тому я думаю, що для них, на жаль, це пересторогою не стало. І виходить так, як у Монтеск’є: “Закони – це павутина. Крупні мухи прориваються, дрібні застряють”.

Лазаренка я вважаю дрібною мухою порівняно з тими жуками, які сьогодні повністю проривають і знищують українську незалежність через те, що так розтаскують все майно, тим більше, що все це робиться перед виборами.

Марина Пирожук

Натомість співголова фракції НДП та Партії промисловців та підприємців Микола Оніщук вважає, що справа Лазаренка свідчить про те, що у нинішньому світі політики несуть відповідальність за зловживання владою.

Микола Оніщук

У всьому світі проходять процеси, пов’язані з корупційними діями чиновників високого рангу, в тому числі і прем’єр-міністрами, я маю на увазі країни Південної Азії і таке інше.

Разом з тим, природно, що рішення стосовно Лазаренка не могло бути виправдальним, це виключалося, адже американська Феміда, яка утримувала його 4 роки, чи навіть більше, його у в’язниці, а потім під домашнім арештом, очевидно, мала для цього підстави.

Тому важливо, що американська юстиція, судова у цьому випадку, все-таки довела справу до логічного завершення, маючи на увазі винесення обвинувального вироку.

До певної міри це є досить потужним сигналом для українських чиновників високого рівня, маючи на увазі, що діяння, тим більше корупційне, в тому числі зловживання владою, не можуть залишитися осторонь міжнародної юстиції, в тому числі та обставина, що сьогодні у вік глобалізації по суті уникнути відповідальності вже неможливо.

Приклад Павла Лазаренка про це все свідчить. Також хотів би зауважити, що не думаю, що ця подія може серйозно вплинути на інвестиційну привабливість в Україні, взагалі на оцінку подій в державі, адже один процес не може і не повинен формулювати враження від країни, від того, що в ній відбувається.

Марина Пирожук

Уповноважений фракції “Трудова Україна” Григорій Дашутін каже радіо “Свобода”, що опозиція в Україні намагалася використати справу Лазаренка у своїх інтересах.

Григорій Дашутін

Закон єдиний для всіх в світі, і його треба поважати: що в Північній, що в Південній Америці, що в Росії, що в Україні. Тому я думаю, що цього треба чекати, але ж ЗМІ, мені здається, більше українські, нагнітали ситуацію, що його випустять, привезуть.

І це в основному діяли, мені здається, наші опозиційні сили, яким було вигідно начебто, щоб сюди привезли Лазаренка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG