Доступність посилання

ТОП новини

Українці з усієї Європи підтримували футбольну збірну України під Парижем.


Тарас Марусик

Київ – Париж, 7 червня 2004 року.

Тарас Марусик

У неділю пізно ввечері в паризькому передмісті Сен-Дені відбувся товариський матч з футболу між збірними Франції та України. І хоча українці поступилися французам за 3 хвилини до закінчення зустрічі після удару найкращого на сьогодні французького футболіста Зінедіна Зідана, гра українських футболістів не розчарувала. Матч викликав великий ажіотаж серед місцевої української громади.

В день матчу, 6 червня, команда Франції святкувала своє століття. Це була остання репетиція французької збірної перед поїздкою на чемпіонат Європи в Португалії.

За поєдинком на “Stade de France” спостерігали понад 60 тисяч осіб. Французька федерація футболу зарезервувала для українців 2000 місць.

Голова Асоціації “Ukraine Art” Наталя Пастернак ще за місяць до матчу збирала заявки на квитки, які були, за погодженням з Федерацією, трохи дешевшими – 20 євро замість 25-и.

Наталя Пастернак

Нас було близько тисячі: з Франції, Німеччини, Англії та Бельгії.

Тарас Марусик

Чи великим було розчарування української громади після фінального свистка судді?

Наталя Пастернак

Так, всі сумні були, але всі казали, що наші дуже добре боронилися, навіть в газеті “L’equipe”, що я купила нині, написано, що...

Тарас Марусик

Отже, в газеті “L’equipe” написано: “Сині з труднощами здолали Україну вчора на “Stade de France”. Крім того, оглядач газети зазначив, що матч показав не повну готовність національної збірної Франції до чемпіонату Європи в Португалії.

Зустріч “Франція-Україна” для місцевої української громади була святом, яке почалося напередодні, в суботу. Спочатку був обід в українсько-провансальському ресторані “La Pignata”, відтак – співи і танці, зокрема під супровід записів Руслани.

А в неділю, після служби Божої в українській церкві на Сен-Жерменському бульварі, українські уболівальники зібралися неподалік того місця.

Наталя Пастернак

Біля метро, саме в центрі Парижу, там де українці нещодавно купили кафе-бар, то ми прапори готували, ми собі фарбу дали на лице, намалювали тризуби.

Нарешті трошки в Парижі говорять, що українці збиралися. Потім ми всі поїхали на стадіон. Прапори жовто-сині великі понад 7 метрів, плакати “Слава Україні” ми писали на 7 метрів, ми всі співали, кричали, фарбувалися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG