Доступність посилання

ТОП новини

Як ми вже повідомляли, 2 тур президентських виборів у Сербії має відбутися у неділю. За президентське крісло змагатимуться ультранацiоналiст Томислав Николич та кандидат вiд демократичного блоку Борис Тадич. Вчора демократичного кандидата приймали у Європейському Союзі.


Михайло Рамач

Белград, 22 червня 2004 – Керiвники Європейського союзу приймали Бориса Тадича в Брюсселi не як кандидата на пост президента Сербiї, а як лiдера Демократичної партiї. Вони таким чином хотiли показати, що Євросоюз не втручається у сербськi внутрiшнi справи. Проте, мiнiстри внутрiшнiх справ Європейського союзу минулого тижня закликали сербських виборцiв проголосувати за демократичного кандидата, не називаючи його iменi.

У самій Сербії Тадича пiдтримав відомий сербський бізнесмент Боґолюб Карич, котрий став найбiльшою несподiванкою першого туру. За нього проголосувало 17 вiдсоткiв сербів. Карич, котрий називає себе провiдним сербським капiталiстом, каже, що Сербiї необхiдна полiтична стабiльнiсть та продовження перебудови на європейський кшталт. У зверненнi до своїх виборцiв вiн висловив упевненiсть, що Тадич стане гарантом розвитку демократiї в Сербiї. Карич володіє низкою компанiй, телевiзiйним каналом, мережами Інтернету, мобiльним телефонним зв’язком, має приватний унiверситет та банки. Тож від демократичного кандидата Тадича він вимагав посади прем’єра. Сербська преса пише, що Тадич цю вимогу вiдкинув і заявив, що президенту слід поважати розклад полiтичних сил та угоди мiж партiями, що мають пiдтримку бiльшостi у парламенті.

Згiдно з опитуваннями громадської думки, результат другого туру залежить вiд участi виборцiв. Кандидат вiд ультранацiоналiстiв Томислав Николич переможе у разi якщо у виборах вiзьме участь менше сорока п’яти вiдсоткiв виборцiв. Причина в тому, що прихильники партiї дисциплiновано проводять директиви партiйного керiвництва. А прихильникiв демократичного блоку, як правило, важче мотивувати, щоби йшли голосувати. Тож сербськi експерти кажуть, що Борис Тадич стане президентом лише якщо йому вдасться притягнути на свiй бiк бiльшiсть подiленого демократичного електорату.

Тадича пiдтримала правляча коалiцiя прем’єра Воїслава Коштуницi. Оглядачi зазначають, що йому бiльше голосiв може принести пiдтримка спортсменiв, акторiв та непартiйних громадських дiячiв. Вони попереджають, що перемога радикалiв призведе до дестабiлiзацiї Сербiї та погiршення мiжетнiчних вiдносин. Отже вирішальний для Сербії тиждень розпочався!
XS
SM
MD
LG