Доступність посилання

ТОП новини

Поховання гірників “Краснолиманської”.


Сергій Гармаш

Донецьк, 22 липня 2004 - У четвер на восьми кладовищах Красноармійського району Донеччини відбулись поховання тридцяти гірників, загиблих під час аварії на шахті “Краснолиманській”. Одного загиблого досі не впізнали, тіла ще п’ятьох шахтарів не знайдені.

На восьми кладовищах Родинського, Димитрова та Красноармійська 22 липня ховали тридцять гірників, які загинули під час вибуху метану в шахті “Краснолиманська” в понеділок. Ще одне тіло загиблого досі не впізнане, тому не може бути поховане. І п’ятьох шахтарів вже вважають загиблими, але їхні тіла, за словами віце-прем”єра Андрія Клюєва вже, мабуть, не знайдуть. Рятівникам приблизно відомо, де вони можуть бути, але на місці аварії палала пожежа і температура там була така, що плавились навіть металеві опори.

У четвер вранці пожежа була локалізована. За рахунок підтоплення лави та нагнітання в неї азоту до місця горіння перекрили доступ повітря, тому вогонь не має поживи. Тепер азот охолоджує температуру до безпечних для рятівників параметрів. Зараз температура в шахті впала з 65 до 43 градусів.

За словами Андрія Клюєва, до епіцентру вибуху вже подолані перші сто метрів. Експерти запропонували так званий сегментний метод пересування. Це коли рятівники під захистом азоту можуть рухатись на 100 метрів за 6 годин, тобто за одну шахтарську зміну. Але це за умов, що не буде ніяких перешкод у вигляді завалів. А вони ,найімовірніше, будуть. Підраховано, що з такою швидкістю рятівники за сприятливих обставин зможуть дійти до епіцентру вибуху лише за три доби. Втім, всупереч заяві віце-прем"єра, до цього терміну дуже критично ставляться гірничі рятівники.

Уряд оголосив розміри компенсацій родинам загиблих. Вони залежать від стажу роботи на шахті і складатимуть від 83 до 226 тисяч гривень. Також уряд виділив по 2700 гривень на організацію поховання кожного загиблого.

Прем”єр-міністр Віктор Янукович у четвер взяв участь у похованні гірників у місті Димитрове. Пізніше він став учасником панахиди за загиблими в шахтарській капличці в Донецьку.

За 6 місяців цього року в шахтах України загинуло 78 гірників. Аварія на Краснолиманській додала до цього списку ще 36 жертв.
XS
SM
MD
LG