Доступність посилання

ТОП новини

Перед президентськими виборами західні підприємці не поспішають інвестувати в Україну.


Надія Кандиба

Німеччина, 22 липня 2004 –Уже кілька років поспіль в Україні спостерігається економічне піднесення. Водночас західні інвестори й надалі не поспішають вкладати гроші в її економіку. Стриманість демонструють і австрійські підприємці, наголошувалося під час семінару Торговельно-промислової палати Австрії, присвяченому проблемам західних інвесторів в Україні. Форум днями відбувся у Відні. На думку західних експертів, підвищення активності менеджерів перед президентськими виборами очікувати не слід.

За обсягом прямих іноземних інвестицій Україна перебуває далеко позаду від інших східноєвропейських країн – таких, наприклад, як Польща. Скажімо, австрійські підприємці інвестували в Україні лише 200 мільйонів євро. Темпи економічного зростання, які останнім часом спостерігаються в Україні, поки що не спонукали їх виявити більшу активність.

Як наголошувалося під час семінару Торговельно-промислової палати Австрії, серед причин такого розвитку бізнесмени називають відсутність достатньої інформації про умови інвестування. До того ж, часто поширюється просто неправдива інформація.

Чимало підприємців, наприклад, гадають, що на українському ринку можна працювати тільки через спільні підприємства. Але, як свідчить досвід, через помилки при виборі партнерів та неправильно складені угоди саме такі фірми потім мають найбільше проблем. Тому чимало австрійських бізнесменів утримуються від виходу на український ринок. Для багатьох західних підприємців стали приємною несподіванкою слова представника австрійської економіки в Україні Крістіана Ґасселя, що в цій країні вони можуть діяти також самостійно, без місцевих партнерів.

Звичайно, крім інформаційного дефіциту, серед серйозних проблем називаються також бюрократичні перешкоди. Але, як зауважив Ґассель, «якщо знати як, то й бюрократичні питання можна врегулювати». Перед тим, як братися до справи, він порадив підприємцям краще познайомитися з місцевими партнерами. «Якщо українці говорять “ні”, то це ще зовсім не значить справді “ні”, бо ж існує багато шляхів, які ведуть до позитивної відповіді», – такі слова можна неодноразово почути від тих західних підприємців, які успішно працюють в Україні.

Експерти, однак, сумніваються, що до президентських виборів іноземні інвестори підвищать свою активність на українському ринку, реформування якого, зокрема внесення змін до податкової системи, у зв’язку з виборчим марафоном фактично зупинилося. Як написала швейцарська газета «Ноє Цюрхер Цайтунґ», владна еліта в Україні, вірогідно, хоче захистити своїх замовників в економіці від законів, які примусили б їх вступити в відкриту конкурентну боротьбу і поставили б під загрозу їхнє привілейоване становище.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG