Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з директором “Херсонеса Таврійського”.


Тарас Марусик

Тарас Марусик

Заповідна територія прадавнього Херсонеса належить до видатних пам’яток світової цивілізації. Цілеспрямовані археологічні розкопки розпочалися тут у 1827 році. За 177 років розкопок досліджено поки що близько третини території.

Минулого року Президент України підписав указ про підготовку до занесення Національного заповідника “Херсонес Таврійський” у список всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Відповідаючи на моє запитання, що зроблено в цьому напрямку від минулого літа, Леонід Марченко сказав, що це справа не одного дня і, навіть, не одного року.

Леонід Марченко

Умови, які має ЮНЕСКО до музеїв, пам’яток, це дуже суворі умови, це треба чітко знати, яка територія має бути в списку ЮНЕСКО, не тільки пам’ятка, щоб ця пам’ятка мала охорону надійну, щоб це не було так, що приймуть сьогодні до списку, а за десять років ця пам’ятка може зруйнуватися.

Тому треба, щоб це надійно було, тому ми і наші бригади фахівців працюють: і американці, і англійці, і турецькі і польські фахівці у нас працюють, щоб проводити консервацію пам’яток на високому європейському чи світовому рівні.

Тарас Марусик

Ще досі чітко не визначені межі заповідника. І це не лише проблема “Херсонеса Таврійського”, але й місцевої влади. Чи сприяє Вам міська влада Севастополя? - запитав я Леоніда Марченка.

Леонід Марченко

Я хочу сказати, що це справа не тільки нашої міської ради, це був Указ Президента України Леоніда Даниловича Кучми, де чітко було записано, що провести інвентаризацію земель і зробити все для отримання актів, особливо Національного заповідника.

І ми виконуємо Указ Президента – це по-перше. Якось так складається, що ці землі, які повинні бути державними, вирішує чомусь міська рада. Як так, то так, ми не проти цього, у нас вже є порозуміння зараз з міською радою повне і з головою.

На останній сесії вони вирішують питання про те, щоб ще одна ділянка увійшла якраз, та ділянка, яка належить до археологічного парку, яку ми презентуватимемо, теж до ЮНЕСКО.

Треба ще ці три ділянки вирішити, я думаю, що вони будуть нам допомагати.

Тарас Марусик

На території заповідника діє недавно відновлений Володимирський собор, який ніби-то подарований Севастополеві від Києва.

Леонід Марченко

Ви кажете, що храм Севастополеві подарував Київ. Це не зовсім вірно. Я скажу словами Президента Леоніда Кучми, коли його журналісти питали, хто фінансує, то він сказав, що держава.

Дійсно це не київський голова зі своєї кишені гроші ці дарував, а це держава дала ці кошти.

Тарас Марусик

Моє наступне запитання стосувалося того, чи можливе мирне співіснування діючого храму і заповідника. Говорить Леонід Марченко.

Леонід Марченко

Є у нас питання, тому що храм Святого Володимира стоїть на території Національного заповідника, в центрі стародавнього городища. Коли мені кажуть, щоб відкрили ворота, хай люди ідуть, то ми ж не можемо цього робити, це ж музей-заповідник.

Перше, що це ж не храм тут головне, головне – стародавнє городище, якому більше 2 тисяч років. Люди йдуть сюди в музей. Разом з тим, ми це питання вирішуємо, ми домовилися і пропуски видавали.

У нас є наказ по заповіднику, де коли проходить служба в храмі, то ми всім кажемо: “Проходьте, ради Бога, без грошей до заповідника.”

А зараз кажуть, що тут багато паломників, ми теж вирішили питання – всіх без коштів пропускаємо в храм.
XS
SM
MD
LG