Доступність посилання

ТОП новини

Однiєю з тем, якi хвилюють громадян Сербiї в гарячi лiтнi дні, є й доля Роберта Фiшера, колишнього чемпiона свiту з шахiв. Сербськi ЗМI повiдомляють, що суперечливий Фiшер мiг би дiстати притулок в Сербiї i Чорногорiї.


Михайло Рамач

Белград, 5 серпня 2004 – Японська полiцiя затримала Фiшера 13 липня на токiйському летовищi, оскiльки в нього виявлено недiйсний паспорт Сполучених Штатiв. В Америцi його, мiж iншим, обвинувачують у порушеннi санкцiй, якi свого часу були запроваджені проти белградського режиму Слободана Милошевича. Всупереч попередженням адмiнiстрацiї США, Фiшер 1992 року прибув до тодiшньої Югославiї й грав поєдинок iз Борисом Спаським, також колишнiм чемпiоном свiту. Вiд белградської влади вiн за це дiстав 3,5 мiльйони доларiв. Сербськi мас-медiа тодi величали Фiшера як мужню людину, котра протистоїть антисербським силам в Америцi та усьому свiтi.

Наразi преса повiдомляє, що на рахунку екс-чемпiона є й iншi суперечливі заяви. Пiсля терористичних нападiв 11 вересня 2001 року вiн нiбито заявив, що Америку треба знищити.

Голова Спiлки шахiстiв Сербiї i Чорногорiї Божидар Iванович звернувся до державних органiв з пропозицiєю надати полiтичний притулок Фiшеру. За це виступають і окремi полiтичнi дiячi. Вони кажуть, що славетний шахiст свого часу заступився за сербську справу , що йому треба вiддячити за це. Президент Чорногорiї Филип Вуянович вiдкинув таку можливiсть. Надання притулку Фiшеровi експерти називають безглуздям й попереджають, що це погiршило б вiдносини зі Сполученими Штатами.

Консульство США у Подгорицi, головному мiстi Чорногорiї, оприлюднило повідомлення, в якому мовиться, що американський суд видав ордер на арешт Фiшера й висловлює сподiвання, що його буде притягнуто до судової вiдповiдальностi.

Представник белградського МЗС у зв’язку з цим зазначив, що формальних перешкод для прибуття Фiшера до Сербiї немає. Однак вiн додав, що держава повинна дотримуватися своїх мiжнародних обов’язкiв та доброго партнерства зі Сполученими Штатами. А окремi оглядачi кажуть, що йдеться не так про ексцентричного шахiста, як про прагнення місцевих ЗМІ показати, що країна й наразi грає важливу роль на мiжнароднiй аренi.
XS
SM
MD
LG