Доступність посилання

ТОП новини

Владна коаліція в Литві спробує зберегти владу, вона готується до парламентських виборів.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 6 серпня 2004 — У Вільнюсі правляча коаліція в складі партії соціал-демократів Литви та партії соціал-лібералів (Нового союзу) об’єднується до виборчої коаліції під назвою “За працю заради Литви”.

За словами глави Нового союзу та спікера Сейму Артураса Паулаускаса, головна мета створення виборчої коаліції - запобігти зростанню популярності популістичних сил, насамперед Партії праці на чолі з парламентарем-мільйонером Віктором Успаскіх напередодні парламентських виборів. Вибори відбудуться 10 жовтня. Прем’єр-міністр Литви Альгірдас Бразаускас, який очолює партію соціал-демократів, говорячи про причину створення передвиборчої коаліції, зауважив:

“Я сказав би, що головна мета - зберегти лінію державного життя й розвитку та зберегти теперішні темпи, динаміку, яка властива нашому життю тепер, динаміку розвитку. Я вважав би це головною метою. А для одержання цього відбуватиметься, звичайно, політична боротьба. Ці, хто тепер практично ані за що не відповідають, можуть говорити, що їм заманеться (я не стану називати окремі партії), звичайно, їм набагато легше. Здебільшого, опозиційним партіям завжди набагато легше, вони можуть говорити що завгодно,аби лиш говорити: ось оці нічого не вміють, ми прийдемо, все вміємо та знаємо, як зробити. Та не говорять, ніколи не говорять, як саме зробити. Наприклад, як одразу збільшити пенсії у два рази, як це зробити, було б цікаво послухати. Ми, наприклад, наш теперішній уряд, схильні до проведення відкритої дискусії, на телебаченні чи на радіо чи десь ще із, скажімо, тіньовим опозиційним урядом, якщо такий сформується”.

У спільному виборчому списку двох владних партій соціал-демократам буде виділено 100 місць, а соціал-лібералам – 40 місць.

Тим часом найпопулярнішою політичною партією є Партія праці, створена дев’ять місяців тому мільйонером Віктором Успаскіх. Партія праці вже здобула перемогу на виборах до Європарламенту.
XS
SM
MD
LG