Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК і Комітет виборців України по-різному оцінюють становище з голосуванням українців за кордоном.


Влада Саюк

Київ, 6 серпня 2004 року - За різними даними, за межами України на заробітках перебуває від 3 до 7 мільйонів українців. Усі вони мають право голосувати. В Центральній виборчій комісії переконані: усі хто захоче, зможе долучитися до народного волевиявлення. Але в Комітеті виборців України вважають, що з організацією голосування закордоном є чималі проблеми.

Закордоном перебуває приблизно кожен п’ятий український виборець – це майже 7 мільйонів осіб. Лише 300 тисяч є на консульському обліку. А це означає, що у списках виборців, які голосуватимуть закордоном, буде триста тисяч прізвищ. Решті для того, щоб проголосувати, доведеться потурбуватися про себе самостійно.

У Центральній виборчій комісії в організації виборів за кордоном не вбачають проблеми. Там кажуть, що традиційно українці не виявляють великого бажання узяти участь у виборах. Наприклад, у двохтисячному році з тих, хто був на консульському обліку, проголосував лише кожен третій, а у дев’яносто дев’ятому - кожен четвертий. Член ЦВКа Ярослав Давидович каже, що і цього року навряд чи біля консульств та посольств буде навала охочих віддати свій голос за кандидата в президенти. Але він запевнив радіо "Свобода," що ЦВК дасть можливість проголосувати всім.

Говорить Ярослав Давидович: “За межами держави мають право проголосувати ті громадяни, хто стоїть на консульському обліку і одночасно ті громадяни, які звернуться до дільничних комісій не пізніше, як за 7 днів до голосування”.

Натомість, в Комітеті виборців України кажуть, що голосування закордоном сьогодні - це більше питань, ніж відповідей. Поки що мова йде про те, що дільниці буде облаштовано при консульствах та посольствах. А це означає, що переважній більшості виборців за сотні кілометрів доведеться їздити тричі. Спочатку, щоб написати заяву про бажання голосувати, потім проголосувати в першому турі, а потім у другому. Відповідно, більшість українців, які за кордоном перебувають нелегально на заробітках, не витрачатимуть на це свої гроші.

Олександр Черненко: “Є проблема з мобілізацією виборців за кордоном, щоб вони прийшли проголосували. Інша - щоб їхні голоси не були використані тут, в Україні. Оскільки місцевій владі відомо, що ці люди виїхали на заробітки або з іншою метою, і просто їхнім ресурсом скористаються проти їхньої волі”.

Ще одна проблема полягає в тому, що за законом, дільничні комісії складаються з представників, уповноважених кандидатами або партіями. Зрозуміло, говорить Черненко, що жоден український кандидат не витрачатиме мільйони гривень на те, щоб утримувати за кордоном своїх представників. Тому, наскільки чесно буде проведено вибори, залежатиме здебільшого від Міністерства закордонних справ та Центральної виборчої комісії. Саме вони займаються організацією виборів закордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG