Доступність посилання

ТОП новини

Грецiя найближчим часом видасть Сербiї Деяна Мiленковича, одного з обвинувачених у скоєннi замаху на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича.


Михайло Рамач

Белград, 26 серпня 2004 – Мiленкович iз фальшивим паспортом втiк iз Сербiї вiдразу пiсля вбивства голови уряду. Белградська преса з цього приводу зазначає, що в країнах екс-Югославiї дуже легко придбати пiдробленi документи.

Мiленковича грецька полiцiя затримала мiсяць тому. Виявилося, що вiн перебував у Грецiї вiд березня минулого року. Сербська полiцiя розшукує ще 10 осiб обвинувачених у причетностi до замаху. Полiцiя припускає, що усi вони виїхали з країни з пiдробленими документами і наразi перебувають за кордоном.

Милорад Улемек, котрого прокуратура називає органiзатором замаху на Зорана Джинджича, здався полiцiї на початку травня у Белградi. У нього виявлено чинний хорватський паспорт, з яким вiн без перешкод 26 разiв перетинав кордони 6 країн. Йдеться про один зi ста паспортiв, вкрадених свого часу у консульствi Хорватiї в Мостару, що в Боснiї i Герцеговинi. Цiкаво, що цi паспорти не оголосили недiйсними, хоча хорватська полiцiя мала їхнi серiйнi номери. Улемек, котрого сербська полiцiя розшукувала за посередництвом “Інтерполу”, упродовж двох рокiв їздив до Хорватiї, Македонiї, Грецiї, Австрiї, Швейцарiї та Сiнгапуру. Оглядачi здивованi фактом, що навiть хорватська полiцiя не перевiряла, чому громадянин Сербiї має хорватський паспорт. У документi, до того, була фотографiя розшукуваного, яку сербський “Інтерпол” надiслав полiцiям бiльше ста країн.

Преса зазначає, що немає i приблизних даних щодо кiлькостi пiдроблених паспортiв країн колишньої Югославiї. У воєннi 90-i роки було дуже легко придбати документи на чуже iм’я. Зрештою, документи пiдробляли не лише окремi злочинцi, а часто й представники полiцiї та служби безпеки воюючих сторiн. З такими документами їхнi спiвробiтники їздили за кордон для виконання спецiальних завдань, включаючи й вiдмивання грошей та торгiвлю наркотиками. Саме через це закордонним полiцiям не легко встановити, в кого з громадян країн колишньої Югославiї є дiйсний, а в кого пiдроблений паспорт.
XS
SM
MD
LG