Доступність посилання

ТОП новини

Американський сенатор Річард Лугар їде в Україну з новим проектом.


Сергій Куделя

Вашингтон, 30 серпня 2004 року - У вівторок з дводенним візитом до України приїжджає американський сенатор-республіканець Річард Лугар, який очолює сенатський Комітет у закордонних зв’язках. Україна буде четвертою державою, після Албанії, Босні та Грузії, яку відвідає сенатор в рамках свого турне пост-комуністичними державами. Під час поїздки він робить наголос на необхідності попередити здобуття та використання терористами зброї масового знищення.

Ще 13 років тому сенатор Лугар, разом з колегою-демократом Семом Нанном, став співавтором законопроекту, який передбачав надання широкої фінансової допомоги для ліквідації радянського ядерного арсеналу. Україна отримала значну частину цих грошей після того як оголосила про свій без’ядерний статус. Упродовж останнього десятиліття більша частина фінансів, що надавалася програмою Нанна-Лугара, була спрямована на демонтаж та знищення ядерних боєголовок та їхніх носіїв у колишніх радянських республіках. Про успішність програми свідчить хоча б той факт, що обсяг ліквідованої нею ядерної зброї перевищує узяті разом ядерні арсенали Великобританії, Франції та Китаю.

Вперше сенатор Лугар відвідав Україну взимку 92 року. Тоді, за його словами, він пересвідчився у стратегічній важливості України для США та необхідності надання їй допомоги. Через півтора роки, восени 93, відбулося підписання розробленої Лугаром українсько-американської угоди про співпрацю у зменшенні загрози з боку зброї масового знищення. З цього часу Україна отримала, в рамках програми, близько мільярда доларів.

Зараз, у зв”язку із посиленням загрози біо-тероризму, сенатор Лугар хоче запровадити окрему програму посиленого контролю над біологічною та хімічною зброєю. Тому, під час свого перебування у Києві він відвідає дві лабораторії, в яких зберігаються та розробляються небезечні біологічні речовини.На центральній санітарній та епідемілогічній станції сенатор Лугар планує звернутися до української влади із закликом підписати двосторонню угоду із США щодо співпраці у зменшенні біологічної загрози. Ухвалення такої угоди уможливить надання Україні фінансової допомоги для забезпечення контролю над біологічною зброєю.

Для обговорення умов цієї угоди, сенатор Лугар зустрінеться із Прем’єр-міністром Віктором Януковичем та Міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Запланована також зустріч сенатора з кандидатом у президенти України Віктором Ющенком, економічну політику якого на посаді глави уряду Лугар називав належною для України моделлю реформ. Зустріч сенатора Лугара із президентом Кучмою поки що не підтверджена. Як і невідомим поки залишаються інші питання, яким сенатор приділятиме увагу під час перебування в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG