Доступність посилання

ТОП новини

У Росії безкоштовно розповсюджують нову газету "Час України," яка підтримує Януковича.


Мар’яна Драч

Прага, 31 серпня 2004 року - Із конфлікту почався вихід у Росії нового видання "Час України," яка називає себе українсько-російською громадсько-політичною щотижневою газетою. Перший номер газети безкоштовно почали розповсюджувати в центрі Москві 24 серпня – у День незалежності України.

Авторитетні організації української діаспори (Федеральна національно-культурна автономія "Українці Росії," Об`єднання українців Росії) не зраділи появі нової газети з українською тематикою, а навпаки обурилися. У вівторок вони заявили про "неприпустимість перенесення методів політичної боротьби та чорного піару, які використовуються в Україні, на закордон".

Про причини занепокоєння розповів радіо “Свобода” речник цих організацій Євген Кононенко.

Євген Кононенко

Українська громадськість Росії, Москви не задоволена не самим фактом появи нової газети, яка пише на українську тему, а тим, як подаються всі ці проблеми передвиборчої кампанії України на шпальтах цієї газети.

Йдеться в першу чергу про те, що один кандидат у цій газеті подається, як ми інколи говоримо, в інформаційному шоколаді, і, власне кажучи, всі успіхи, які зараз є в української держави - це завдяки тому, що він перебуває біля державного керма, а інший кандидат поливається брудом.

Це, на наш погляд, абсолютно неприпустимо, коли йдеться не про територію України, а про ситуацію, яка тут складається в РФ. Тому українські організації надзвичайно обурені цим, оскільки вважають, що це зовсім не йде на покращення іміджу України в очах російської громадськості.

От інформація про Україну. Наприклад, там, де йдеться про Європейський Союз, в деяких статтях є такі порівняння, що от зараз в Україні (якщо вона вступить до Європейського союзу або буде прямувати до Європейського союзу) ситуація значно погіршиться: зростуть ціни і таке інше.

Мар`яна Драч

Можливо, це просто свобода слова в Росії? Якщо Вам, наприклад, подобається якийсь інший кандидат на Президента України, то Ви можете про це написати у своїх виданнях?

Євген Кононенко

Тут є ще одна обставина: як вивчила наша юридична служба Об’єднання українців Росії, ця газета поширюється на території РФ незаконно, тобто, без реєстрації. Вона вийшла накладом 10 000 примірників, а такий наклад передбачає обов’язкову реєстрацію.

І Об’єднання українців в Росії, і регіональна громадська організація українців Москви звернулися до органів внутрішніх справ РФ (бо це є адміністративним правопорушенням, і покарання за це адміністративне правопорушення йде через органи внутрішніх справ) з проханням провести додаткову перевірку. І у випадку, якщо ця інформація підтвердиться, дати відповідну оцінку, покарати винних і, відповідно, припинити поширення цієї газети.

Мар`яна Драч

У першому номері газети "Час України" можна, зокрема прочитати, що Москва визначилися з кандидатом : що саме прем`єр Віктор Янукович у Сочі домовився про пільгові умови поставок російської нафти і гази, що від цього виграє Україна. Можна побачити і фотографію Януковича з дружиною. А вже стаття під заголовком "Непунктуальний, залежний і слабкий " стосується опозиційного кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка.

Радіо “Свобода” зв`язалося з головним редактором газети "Час України " в Москві Максимом Шевченком. Ось як він пояснює головну мету нової газети.

Максим Шевченко

Наша головна мета - це консолідація, захист прав української діаспори в Росії: при чому українців - не громадян Російської Федерації (ті особливого захисту політичного не потребують), а тих мільйонів українців, громадян України, які працюють на території Росії. За деякими даними, це від 4 до 6 мільйонів. Українська діаспора в Росії найбільша за межами суверенної України. Я сам московський українець. У мене батько українець, а мама родом із Сибіру. Я вважаю, що їхні права порушують дуже серйозно, зокрема законом про триденну реєстрацію. Тим, що українці отримують менше, ніж громадяни Російської Федерації за ту саму роботу.

Мар`яна Драч

Але громадські організації українців Росії, звісно, критикують газету не за захист прав українців чи за розмову з популярною телевізійною ведучою Русланою Писанкою, а за позицію щодо українських виборів. У розмові з радіо”Свобода” Максим Шевченко визнав, що підтримує саме Віктора Януковича.

Максим Шевченко

Це моя політична позиція як головного редактора. Я маю на неї право. Ви ж не вимагаєте від "Ґардіан" у Лондоні, щоб вона підтримувала торі і не вимагаєте від "Таймс", щоб вона хвалила Тоні Блера, прем''єр- міністра від лейбористів. У вільному світі кожна людина і кожне видання має право бути правим, лівим, консервативним, ліберальним.

Мар`яна Драч

Максим Шевченко також каже, що його газета розповсюджується в Росії на законних підставах.

Максим Шевченко

Реєстрація зараз у процесі. У нас є документи, що канцелярія Федерального агентства з питань друку прийняла реєстрацію. І буквально завтра-післязавтра на днях буде офіційний документ.

Мар`яна Драч

Максим Шевченко говорить, що газету "Час України" зараз розповсюджують за принципом з рук в руки, зокрема безкоштовно роздають на вокзалах. Засновником газети "Час України" є Російський інститут у Москві. Більше про джерела фінансування газети нам дізнатися не вдалося. Головний редактор нового видання Максим Шевченко раніше працював у російській "Независимой газете," де переважно займався релігійною тематикою.

Тим часом колишній посол України в Росії Володимир Крижанівський вважає, що поява газети "Час України" пов`язана з виборами.

Володимир Крижанівський

Зараз є дуже багато українських гастарбайтерів у Росії. Багато хто думає піти на вибори. Нехай це 10, нехай це 20, нехай це 30 тисяч осіб, але вони підуть на вибори. Можливо, більше. Треба все зробити, щоб вони проголосували так "як треба," так як хоче певна ... я не хочу сказати, що цього хоче Путін, але цього хоче пан Павловський і взагалі люди, які опікуються українською тематикою в Росії. І вони роблять усе можливе, щоб проголосували люди ці так, як їм треба. Я Вас запевняю, коли закінчаться вибори, це видання поступово помре. А тоді для чого воно потрібне?

Мар`яна Драч

Чи справдиться цей прогноз, покаже час, а радіо “Свобода”, зі свого боку, стежитиме за розвитком подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG