Доступність посилання

ТОП новини

Три роки після терактів в Америці - історія українця Іван Скали, який віддав своє життя, рятуючи людей.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 10 вересня 2004 - Трагедія 11 вересня забрала тисячі людських життів. За кожною з цих жертв стоять трагедії їхніх рідних та близьких. Українець Іван Скала був серед тих, хто виніс з-під розвалин Міжнародного торговельного центру десятки людей, але сам залишився там назавжди.

Івану Скалі будо лише тридцять один, коли 11 вересня 2001 року він по тривозі прибув до Міжнародного торговельного центру. Разом зі своїми побратимами поліцейськими рятувальниками він виносив з-під розвалин тих, хто ще був живий. Він сказав своєму напарнику – „Залишайся тут, у тебе дружина та діти, а я сам піду”. У наступні декілька хвилин будинок, з якого він рятував людей, завалився. Мати Івана – Слава Скала в інтерв''ю радіо “Свобода” згадує той трагічний день:

"Приходить до мене ввечері двоє поліцменів і священник. Повідомити, що мій син є в трагедії. Як він мені те сказав, я почала з хати втікати на дорогу. Я не знала, що я роблю. Той поліцмен мені сказав, що він живе, він живе... А він уже не жив" .

Тіло Івана так ніколи і не знайшли. Сьогодні його сестра Ірена каже, що вона разом з іншими родинами ще майже 2 тисяч невпізнаних жертв домагається, щоб уряд Нью-Йорка віддав їм землю, зібрану на руїнах Міжнародного Торговельного Центру. Ця земля, каже вона, присипана попелом тіла мого брата. Ми хочемо, щоб він був належно похований. А мати Івана досі тужить і бачить сина уві снах:

"Він ся мені показав у білій сорочці, як ксьондз. Він так на мене дивився. Він каже:” Мамо, ти забагато плачеш”. Він мені перед очима завжди стоїть, що він живий, а його нема".

Посмертно Івана Скалу нагородили багатьма героїчними відзнаками та медалями. Його товариші по поліцейській бригаді витатуювали собі на грудях знак у пам’ять про Івана Скалу і щоразу у цей день приходять, щоб підтримати близьких героя. А його родина, яка отримала фінансову допомогу від американського уряду, заявляє, що лише хоче знати всю правду про цю жахливу трагедію.

У суботу, 11 вересня, брат Івана, Михайло, також поліцейський, сестра Ірена та мати прийдуть на церемонію пам’яті жертв, що відбудеться на Гранд зіро, а потім помоляться за Івана під час панахиди в українській церкві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG