Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї на 19 вересня призначенi мунiципальнi вибори. В рамках передвиборчої кампанiї у суботу стався iнцидент, в результаті якого двi особи отримали поранення. Урядовцi закликають громадян утриматися вiд насильства.


Михайло Рамач

Белград, 14 вересня 2004 – Iнцидент стався в Новому Пазару, адмiнiстративному центрi краю Санджак, що на пiвденному заходi Сербiї. Бiльшiсть населення краю становлять босняки. Це слов’яни, якi сповiдують iслам. В минулому їх називали мусульманами. Щоб не плутати релiгiю й нацiю, вiд початку дев’яностих рокiв в сусiднiй Боснiї, згодом i в Сербiї, вони стали називати себе босняками. А сербськi ультранацiоналiсти зневажливо називають їх турками.

В Санджаку є двi босняцькі партiї. Одну очолює Сулейман Уґлянин, котрого в сербськiй пресi часто називають iсламським екстремiстом. Сербськi нацiоналiсти кажуть, що босняцькi екстремiсти мрiють про приєднання краю до Боснiї i Герцеговини. Лiдер другої босняцької партiї Расим Ляїч виступає за спiвробiтництво меншини зі владою у Белградi. Наразi пан Ляїч – мiнiстр з питань прав людини та з питань нацменшин в урядi Сербiї i Чорногорiї.

У суботу виникла масова бiйка мiж членами двох партiй. Спершу вони обкидали один одного камiнням, вiдтак було чути пострiли з вогнепальної зброї. Двоє перехожих отримали поранення. Полiцiя затримала кiлька осiб. Белградськi ЗМI зазначають, що в сутичцi брали участь лише особи босняцької нацiональностi. Отож, йшлося про мiжпартiйнi, а не мiжетнiчнi усобицi, якi в багатонацiональному прикордонному середовищi могли б викликати небажані наслiдки.

Преса широко розповідає про ситуацiю в Санджаку, називаючи її напруженою. А міністерство внутрішніх справ направило до Нового Пазара пiдроздiл жандармерiї. Мiнiстр Ляїч каже, що присутнiсть жандармiв занепокоює громадян.

Президент Борис Тадич та iншi урядовцi закликають громадян утриматися вiд насильства.

У понедiлок до Нового Пазара прибув мiнiстр юстицiї Зоран Стойкович. Вiд правоохоронних органiв вiн вимагав притягати до відповідальності усiх правопорушникiв.
XS
SM
MD
LG