Доступність посилання

ТОП новини

Загадкова смерть творця польської “білої розвідки”.


Володимир Павлів

Варшава, 24 вересня 2004 - Середовища польських громадських діячів та експертів з питань східної політики схвильовані загадковою смертю одного з чільних працівників урядового Осередку Східних Досліджень Марека Карпа.

52-літнього Марека Карпа вважають творцем так званої “білої розвідки” у незалежній Польщі, тобто аналітичного центру, котрий займався з відкритих джерел збором найрізноманітнішої інформації про політичне, господарське та суспільне життя у країнах колишнього Радянського Союзу. Його знання у цій сфері були надзвичайно широкими , говорять колеги , і додають, що можливо саме в цьому і слід шукати причин його смерті.

13 серпня на одній із автомобільних доріг Польщі на легковий автомобіль Марека Карпа наїхала вантажівка із білоруськими номерами. З численними пораненнями він потрапив до лікарні, де помер 12 вересня, незважаючи на те, що загальний стан його здоров''я йшов на покращення. Як твердять колеги Марека Карпа на сторінках “Газети виборчої”, за якийсь час до цієї поїздки творець польської “білої розвідки” згадував про те, що його життю загрожує небезпека. Після автомобільної аварії він також висловив думку, що це був замах.

Його колеги та друзі не розпочинали жодних розслідувань, оскільки надіялись, що він невдовзі вийде з лікарні і сам проведе необхідне розслідування. Однак несподівана смерть Марека Карпа змусила його приятелів прискіпливіше приглянутися до того, чим він останнім часом займався і з ким контактував. Навіть перші з''ясовування вказали на низку загадкових обставин.

Віце-голова слідчої комісії Сейму, котра займається розслідуванням одного з найгучніших корупційних скандалів останнього десятиліття, Збіґнєв Вассерман повідомив, що за два дні до аварії Марек Карп говорив йому, що володіє важливою інформацією на тему одного з учасників цього скандалу.

За день до цього Марек Карп також навідався до Агентства Внутрішньої Безпеки Польщі, але керівник Агентства відмовився оприлюднити, з ким і про що польський експерт вів розмову під час цього візиту. Колеги померлого експерта висловлюють здивування тим фактом, що попереднє слідство причин аварії велося досить недбало.

З’ясувалося, що прокуратура невеличкого містечка, поблизу котрого трапилася аварія, майже відразу відпустила білоруського водія, залишивши собі лише ксерокопію його паспорта. Коли ж “Газета виборча” вирішила перевірити його персональні дані, то виявилося, що у вказаному в документах білоруському селі така особа ніколи не проживала.

Розслідуванням правомірності дій міського прокурора зайнялася Окружна прокуратура у місті Любліні. Однак заступник окружного прокурора Анджей Лепешко не бачить складу злочину у діях свого колеги з провінції:

“Така практика застосовується. Якщо прокурор не передбачав брати підозрюваного під тимчасовий арешт, то він поступив, на мою думку, правильно”.

Загадковості смерті Марека Карпа додає той факт, що найгучніший корупційний скандал, котрий розглядає комісія сейму, стосується нафто-паливного ринку, а загиблий експерт був одним із найкращих знавців цього ринку на просторах колишнього Радянського Союзу, а також у Польщі.

“Газета виборча” пише, що навесні цього року Марек Карп організував зустріч польських дипломатів з польськими розвідниками, на котрій детально розповів про персональні зміни в російських нафтогазових фірмах. Зміни, котрі полягали у перебиранні контролю над цими фірмами людей з російських спецслужб та із близького оточення президента Путіна.

Чи могли ця поінформованість Карпа і корупційний скандал, що триває у Польщі , стати причиною його загадкової смерті? – запитує “Газета виборча”. Частково на це запитання відповів колишній уже голова польської розвідки Збіґнев Семьонтковський, котрий сказав, що справа настільки незрозуміла, що таке питання напрошується само собою.
XS
SM
MD
LG