Доступність посилання

ТОП новини

Американський суддя відмовився повернути Лазаренка у в’язницю.


Сергій Куделя

Вашингтон, 7 жовтня 2004 - Колишній Прем’єр-міністр України Павло Лазаренко поки що не буде ув’язнений і залишиться під домашнім арештом. Таке рішення в середу ухвалив суддя окружного суду міста Сан-Франциско Мартін Дженкінс. У червні Лазаренка присяжні визнали винним у відмиванні грошей і здирництві. Остаточний вирок колишньому українському прем`єрові має оголосити суддя.

Після винесення судом присяжних вердикту щодо Павла Лазаренка, суддя Мартін Дженкінс встановив тримісячну перерву у судовому процесі. За цей час сторона обвинувачення вимагала від суду запровадження жорсткіших каральних санкцій проти Лазаренка. А адвокати колишнього прем’єра намагалися пом’якшити майбутній вирок своєму клієнту.

На їхню думку, попередні чотири роки ув’язнення Лазаренка повністю компенсують усі його ймовірні провини. Сам Лазаренко упродовж останніх трьох місяців продовжує перебувати під домашнім арештом із посиленим спостереженням.

Відновлення суду над Лазаренком у середу було позначене невеликою перемогою його команди захисту. За повідомленням агенції Франс-Прес, суддя Дженкінс відкинув прохання сторони обвинувачення про негайне повторне ув’язнення українського екс-прем’єра. Суддя також відмовився задовольнити вимогу обвинувачення про позбавлення Лазаренка 22 мільйонів доларів, які нібито він отримав незаконним шляхом. Рішення про конфіскацію фінансів Лазаренка він вважає передчасним.

Водночас суддя взяв до розгляду петицію адвокатів про проведення нового судового процесу. За словами представників захисту, вони зібрали нові документи, які свідчать, що Лазаренко не порушував українського законодавства. Адвокати стверджують, що Генеральна прокуратура України та Адміністрація Президента приховували від слідства фінансову документацію фірм Лазаренка, що позбавило журі присяжних можливості отримати об’єктивну інформацію про підсудного.

Один з адвокатів Лазаренка Деніел Горовиц також вважає, що перешкодою для слідства став і неназваний високий посадовець в американському уряді, який забезпечував Президента Кучму внутрішньою інформацією про перебіг розслідування. Це, у свою чергу, нібито допомагало українській владі контролювати небезпечних свідків та важливу документацію в Україні.

Суддя Дженкінс схиляється на користь аргументів захисту, оскільки вважає, що обвинувачення так і не знайшло доказів порушення Лазаренком українських законів чинних у період його діяльності. Дата наступного судового засідання у справі Лазаренка поки що не визначена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG