Доступність посилання

ТОП новини

ФОНД “ДЕМІНІЦІАТИВИ” ТА ІМІ ЗАКЛИКАЮТЬ СОЦІОЛОГІВ УТРИМАТИСЯ ВІД ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ЕКЗІТ-ПОЛУ В ДЕНЬ ВИБОРІВ.


Фонд “Демократичні ініціативи”, якій у день президентських виборів в Україні має намір провести наймасштабніший екзіт-пол за участю 50 тис. респондентів, та Інститут масової інформації закликають соціологів, які також проводитимуть аналогічні опитування, утриматися від фальсифікації їх результатів. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили директор Фонду Ілько КУЧЕРІВ та директор ІМІ Сергій ТАРАН.

За словами І.КУЧЕРІВА, “з технічних питань (тобто організації опитування та обробки отриманої інформації) у нас немає жодних питань”, але є питання, що стосуються появи сьогодні різних інших опитувань “з різними цифрами, з різними їх трактуваннями”.

У зв’язку з цим, “Демініціативи” звертаються до професійного середовища соціологів, як українських, так і російських, польських, словацьких та інших країн, для того, щоб вони організували професійну перевірку того, як відбуваються опитування громадської думки.

Повертаючись до теми екзіт-полу, І.КУЧЕРІВ сказав, що “сьогодні багато хто говорить про грузинський чи венесуельський сценарії його проведення, але я думаю, що нам зараз треба говорити про російський сценарій: коли результати опитування оприлюднювалися до закінчення виборів з метою вплинути на електорат”. Тому “ми побоюємося, що таке станеться і в Україні, бо стверджувати таким чином у нас є підстави”.

При цьому керівник фонду нагадав про вибори мера Мукачевого, коли ще до закінчення виборів дані екзіт-полу оприлюднювалися на деяких інтернет-сайтах. На майбутніх президентських виборах, додав він, ми можемо очікувати жорстку фальсифікацію соціологічних досліджень, яка, насамперед, буде йти від тих, хто намагатиметься зберегти через ці вибори свою владу.

Водночас, І.КУЧЕРІВ не бачить зриву проведення екзіт-полу “з внутрішніх причин”, але припускає, що це може статися з причин “зовнішніх”, зокрема, – через насильницькі дії щодо осіб, які проводитимуть опитування.

У свою чергу С.ТАРАН зазначив, що співробітники ІМІ ставлять собі за ціль шляхом журналістських і соціологічних досліджень відслідковувати факти фальсифікації екзіт-полу, тому що, крім “Демократичних ініціатив”, аналогічні опитування проводитимуть ще п’ять соціологічних установ.

Учасники прес-конференції закликали колег-соціологів “не перетворюватися у своєрідних політичних агітаторів, не брати участі у сумнівних соціологічних проектах, бо це може підірвати не лише їхній авторитет, але й авторитет вітчизняної соціології в цілому”.

“Якщо буде відомо, що хтось із соціологічних установ фальсифікує результати екзіт-полу, то це буде кінцем діяльності цих організацій”, - наголосив І.КУЧЕРІВ.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG