Доступність посилання

ТОП новини

На київському летовищi “Бориспiль” полiцiя у вiвторок ввечерi затримала громадянина Сербiї Александра Марича. Вiн був одним iз засновникiв руху “Опiр”, котрий чотири роки тому вiдiграв важливу роль в скиненнi режиму Слободана Мiлошевича. В середу вранцi Марича депортували до Угорщини. Сербська преса доокладно повiдомляє про цю подiю.


Михайло Рамач

Белград, 15 жовтня 2004 – Марич каже, що вiн, як спiвробiтник американської неурядової органiзацiї “Фрiдом гаус” («Дім Свободи»), досi перебував в Українi десять разiв. Його затримали без пояснення. Точнiше, полiцейський офiцер сказав, що Маричу заборонений в’їзд до України на пiдставi рiшення служби безпеки. Колишнiй активiст руху “Опiр” провiв нiч разом iз iншими затриманими. Вiн каже, що це були “підроблювачі документів та торговці наркотиками”. У нього вилучили документи, мобiльний телефон і навiть шнурівки з черевиків. Речi вiддали йому лише наступного ранку на летовищi в Будапештi. Марич пояснює, що вiн в Українi був радником “кiлькох неурядових студентських та молодiжних органiзацiй, котрi вели кампанiю щодо розбудови цивiльного суспiльства”.

Друг Марича - Станко Лазендич каже, що вiн також перебував в Українi та, що вони навчали своїх колег як треба вести кампанiю. “Ми не давали їм конкретних вказівок, що вони мають робити”, уточнює Лазендич. Вiн також зауважив, що українська служба безпеки “вкинула” своїх спiвробiтникiв мiж учасникiв семiнарiв в Українi, органiзованих сербськими активiстами, так що їй докладно вiдомо про що там йшла мова.

Александар Марич, котрого в середу депортували з України, свого часу перебував у Грузiї та Бiлорусi. Влада Лукашенка його також оголосила “персоною нон ґрата”. Сербська преса пише, що Марич в Грузiї був радником студентського руху, котрий очолював масовi протести проти режиму Шеварднадзе.

А коли йдеться про роль руху “Опiр” у скиненнi режиму Мiлошевича, то слiд сказати, що суть полягала – в ненасильствi. Молодi активiсти глузували з режиму, розповсюджували iнформацiю про корумпованiсть урядовцiв та запевняли громадян, що вони своїми голосами можуть подолати насильника. Так i сталося.

В понедiлок до Белграда має прибути мiнiстр закордонних справ України Констянтин Грищенко. Якщо вiн буде зустрiчатися iз журналiстами, то ймовiрно поставлять йому й запитання про депортацiю Марича.
XS
SM
MD
LG