Доступність посилання

ТОП новини

Чи російські спец-служби загрожують економіці Польщі?


Володимир Павлів

Варшава, 29 жовтня 2004 - У Польщі вже кілька місяців триває скандал на межі політики та бізнесу під назвою Орлен-ґейт. “Орлен” – це назва найбільшої польської державної нафтової компанії, спроби приватизувати яку викликали втручання уряду, спецслужб та політичних партій. Нещодавно було створено спеціальну слідчу комісію у Сеймі, котра розслідує порушення та інтриги навколо намірів приватизації фірми “Орлен”. І от у середу під час відповідей на запитання членів комісії колишнім головою Агентства Розвідки з''явилася скандальна інформація про те, що активну участь у цьому скандалі брали представники російських спецслужб.

Про так званий російський слід у цьому скандалі стало відомо, коли до преси потрапила інформація про таємні нотатки, які зробили польські розвідники внаслідок зустрічі найбагатшого польського бізнесмена Яна Кульчика із добре знаним у Польщі російським шпигуном Володимиром Алгановим. Змістом саме цих нотаток і цікавилися у середу члени спеціальної слідчої комісії Сейму у колишнього керівника польської розвідки Збіґнева Семьонтковського. Слова Семьонтковського викликали у багатьох справжній шок.

Отже, за даними польських спецслужб, Ян Кульчик, начебто посилаючись на зв''язки з оточенням польського президента, запевняв російського шпигуна Алганова в тому, що він може допомогти у приватизації російським бізнесом польських підприємств, важливих для функціонування паливно-енергетичного сектору Польщі. Колишній голова польської розвідки, відповідаючи на запитання депутатів зі слідчої комісії, сказав:

“Те, що витворяє Росія в паливному секторі Східної Європи – це новий економічний імперіалізм”. При цьому Збіґнев Семьонтковський попередив, що його оцінки випливають зовсім не з антиросійської фобії, а є наслідком знання, здобутого під час очолювання ним польської спецслужби, яке він може підтвердити копіями документів з того періоду.

“Росія входить на паливні ринки країн Східної Європи, викуповуючи для цього західноєвропейські фірми, котрі потім беруть участь у приватизації паливно-енергетичного сектора цих країн”, – запевняв польських депутатів колишній головний розвідник Польщі.

Однак, слова Збіґнева Семьонтковського, здається, не тільки шокували, але й налякали деяких політиків. Частина членів комісії, наприклад, зосередилася на тому, що колишній шеф розвідки після втрати ним посади не мав права залишати у себе копії таємних нотаток, на які він посилався в ході цієї розмови.

Говорить один із членів комісії: “Тут ми маємо справу з недопустимо поганим прикладом для офіцерів спеціальних служб. Що після завершення служби можна винести документи, на основі котрих були підготовлені таємні повідомлення”.

З точки зору закону, цей член комісії, мабуть, правий, але польську громадську думку більше від цього все ж хвилює зміст оприлюднених Семьонтковським нотаток. Багатьом полякам врізалися в пам''ять такі слова колишнього шефа розвідки:

“Вчора танки, а сьогодні нафта, комісарів сьогодні замінили політики та бізнесмени. Боюся, що відбулося відновлення російської імперії”, – зауважив Збіґнев Семьонтковський.
XS
SM
MD
LG