Доступність посилання

ТОП новини

Cенат США: Саддам Гусейн привласнив понад 21мільярд доларів завдяки програмі ООН “Нафта в обмін на продовольство”.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 17 листопада 2004 - Режим Саддама Гусейна в Іраку поклав до кишені понад 21 мільярд доларів незаконних прибутків завдяки маніпуляціям з програмою ООН “Нафта в обмін на продовольство”.

Приголомшливу цифру щойно опублікувала спеціальна розслідувальна комісія Сенату Сполучених Штатів, котра досліджує корупцію високопоставлених чиновників ООН, які керували, контролювали й ревізували програму “Нафта в обмін на продовольство”. Нагадаємо, що ця програма діяла від 1996-го до кінця минулого року. Її запровадили з метою полегшити умови життя іракського народу, який потерпав від економічних санкцій ООН, накладених на Ірак за агресію проти Кувейту. За умовами програми, Саддамові Гусейну дозволялося продавати необмежену кількість нафти з тим, щоб на прибуток купувати продовольство й медикаменти для іракського населення.

Але насправді гроші використовувалися для особистої наживи диктатора, для закупівель озброєння, для хабарів закордонним прихильникам режиму. Адміністратором програми був Бенон Севан, близький приятель і помічник Кофі Аннана, генерального секретаря ООН. Контроль здійснювала швейцарська фірма “Котекна”, де платним конультантом був син генсека Коджо Аннан. Гроші проходили через французький банк “Парібас”. Кофі Аннан, як підкреслює Уільям Сефайр, оглядач газети The New York Times, за зрозумілих причин чинить перешкоди розслідуванню. За попередніми підрахунками вважалося, що Саддам привласнив 10 мільярдів нафтових доларів, але за новими документами ця сума становить 21 мільярд 300 мільйонів доларів. Ця приголомшлива цифра випливла на слуханнях, влаштованих сенатською комісією, де виступали представники міністерства фінансів, ЦРУ та слідчі самої комісії.

“Це неначе цибулина, - каже сенатор Норм Колмен, голова сенатської комісії. – Ми відкриваємо усе нові й нові нашарування”.

“Гуманітарну програму було корумповано і експлуатовано з жахливою та агресивною метою для розбудови іракської армії”, - сказав сенатор Джозеф Ліберман.

Документи свідчать про змову між керівниками іракського режиму, закордонними компаніями, політичними діячами та чиновниками ООН високого рангу. Іракську нафту Саддам Гусейн не лише продавав легально, а й вивозив контрабандою на суму майже 14 мільярдів доларів. Ще одна типова схема обману: іракський режим заробив понад 2 мільярди доларів завдяки закупівлям закордоном низькоякісного продовольства і товарів за штучно роздутими цінами. Різницю експортери виплачували іракському режимові. Слідство триває.
XS
SM
MD
LG