Доступність посилання

ТОП новини

Результати референдуму в Угорщині будуть визнані недійсними.


Василь Плоскіна

Угорщина, 7 грудня 2004 – На думку оглядачів, низька активність виборців на недільному референдумі в Угорщині свідчить про нульовий результат плебісциту. “Угорці просто не захотіли грати в партійні ігри політиків”, - вважають вони.

На референдумі 5 грудня угорці мали сказати “так” або “ні” щодо подвійного громадянства для закордонних угорців. Водночас їм пропонували визначитися в питанні, бути чи ні приватизації медичних закладів в Угорщині.

В понеділок Центрвиборчком країни повідомив, що, згідно з обробленими даними ( а це 99,88 відсотків), на виборчих дільницях Угорщини голосували трохи більше 37 відсотків від усієї кількості угорських виборців. На думку аналітиків, ця цифра “не дотягує” до стандартів Європейського Союзу, де результати референдумів вважаються дійсними за умови, коли проголосує хоча б половина від загальної кількості виборців країни або бодай 45 відсотків. Тому останній угорський плебісцит оглядачі назвали нульовим.

Прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, який очолює ліво-ліберальну урядову коаліцію, висловився ще виразніше. Він сказав у понеділок, що референдум провалився, а консервативні партії Угорщини зазнали політичного фіаско. На думку керівника парламентської фракції соціалістів Ільдіко Лендваї, її співвітчизники проявили громадянську відповідальність і не дали втягнути себе в авантюру. Справа в тому, що проурядові партії із самого початку кампанії виступали проти ініциативи консерваторів, які домагаються запровадження подвійного громадянства для закордонних угорців. Уряд вважає, що замість того, аби обертати великі фінансові кошти на виготовлення закордонних паспортів для кількох мільйонів етнічних угорців і розширювати можливості й без того переобтяженої соціальної сфери Угорщини, доцільніше надавати підтримку угорським громадам за кордоном там, де вони живуть компактно.

Опозиційні партії звинуватили в понеділок уряд у тому, що він лякав угорського виборця небезпекою платити за діаспору зі своєї кишені. Представник Угорської робітничої партії тим часом висловив задоволення з приводу того, що угорці голосували проти здійснення приватизації медичних закладів.
XS
SM
MD
LG