Доступність посилання

ТОП новини

Інфляція вповільнюється.


Марія Щур

Прага, 6 грудня 2004 – Пророцтва про те, що країна скоро впаде в економічний хаос, виявилися значно перебільшеними. Принаймні інфляція протягом останнього місяця почала уповільнюватися. Прогнози закордонних аналітиків залишаються чинними : Україні нічого не загрожує, якщо політики зуміють домовитися чимшвидше.

Побоювання щодо того, що інфляція може вийти з-під контролю, не реалізувалися. За даними державного комітету зі статистики, у листопаді споживчі ціни зросли на 1,6%, що на піввідсотка менше, ніж у жовтні. Таким чином, з початку року інфляція сягнула 9,7%.

Як зауважує оглядач міжнародної аналітичної компанії Global Insight Ральф Віґарт, те, що інфляція пішла на спад, безумовно позитивний знак того, що ситуація залишається під контролем, хоча присутні і деякі ознаки дестабілізації, зокрема різниця у курсі валют на офіційному та вуличному ринку. Та на думку експерта, Національний банк докладає необхідних зусиль для того, щоб подолати і цю проблему:

«Національний Банк робить усе від нього залежне для того, щоб утримати монетарну стабільність. Крім того, він спроможний продати достатньо доларів для того, щоб загасити паніку та стабілізувати ситуацію на валютному ринку».

Про це у понеділок говорили і речники самого Національного Банку, які закликали споживачів не панікувати і не купувати долари за завищеним курсом.

На відміну від провладних українських політиків, німецький оглядач не вважає, що нинішній неспокій на фінансових ринках України породжений безвладдям чи неспроможністю уряду працювати. Він звертає увагу на те, що українці очікували інфляції ще тоді, коли уряд почав виплачувати доплати до пенсій та інші соціальні виплати. Тоді ж, для того, щоб зберегти вартість додаткових грошей, споживачі почали переводити їх у долари.

Оглядачі звертають увагу на дещо дивну поведінку цін протягом останніх кількох місяців. Якщо ціни на продукти харчування підскочили на майже 2%, то інші ціни зросли у листопаді на менш, ніж піввідсотка. Найбільшу несподіванку приготували аналітикам ціни на пальне, які замість того, щоб зрости, як у решті світу, навпаки дещо впали. Незважаючи на домовленості з урядом, нафтові компанії піднімали ціни впродовж серпня та вересня, а після виборів очікувалося, що вони підскочать ще сильніше. Проте компанії вирішили зачекати з підняттям цін, ймовірно, беручи до уваги, що з початку року вони і так зросли на понад 60%.
XS
SM
MD
LG