Доступність посилання

ТОП новини

Чільний польський дипломат хотів би тісніше зближувати ЄС і Україну, якщо українського президента оберуть чесно.


Володимир Павлів

Варшава, 10 грудня 2004 – Міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевич заявив у п’ятницю, що в разі проведення чесних президентських виборів в Україні він очікує більшої відкритості країн Європейського Союзу до співпрацю з Україною. Про це керівник польської дипломатії заявив у прямому ефірі польського публічного радіо.

Відповідаючи на запитання, як Європейському Союзові та НАТО потрібно поводитися стосовно України після проведення там чесних виборів президента, Влодзімєж Цімошевич сказав, що західні структури, організації і країни повинні бути передусім послідовними. Це, на думку керівника польського Міністерства закордонних справ, означає, що реакція Заходу не може обмежитися лише приємними словами про підтримку, але повинна також базуватися на конкретних вчинках.

Головний польський дипломат нагадав, що приблизно півтора місяця тому дипломатичні відомства Польщі та Німеччини передали на розгляд керівним органам Європейського Союзу спільні пропозиції щодо України. В цих пропозиціях зазначено конкретні кроки, говорить Влодзімєж Цімошевич: «Ідеться про негайні заходи такого кшталту, як визнання української економіки вільноринковою, що має велике значення для економічної співпраці, як допомога зі вступом України до Світової організації торгівлі, а також декларування того, що стосунки між Україною та Європейським Союзом будуть урегульовані новими угодами. Йдеться про стратегічне партнерство між ЄС і цією державою». Влодзімєж Цімошевич зауважив також, що Польща хотіла б іще далі просунутися в цій справі, але повинна враховувати «стан свідомості і політичної готовності держав Євросоюзу».

Разом із тим позиція офіційної Варшави в українському питанні повністю збігається з настроями більшості поляків. Згідно з результатами опитувань, котрі в п’ятницю публікує газета “Жечпосполіта”, якби вибори українського президента відбулися також у Польщі, то Віктора Ющенка підтримали б дві третини поляків, а за Віктора Януковича голосував би один із 25 громадян Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG