Доступність посилання

ТОП новини

Колишнiй президент Сербiї Слободан Милошевич i його дружина Мир’яна Маркович подали заяви на оформлення їм пенсії. Милошевич нині перебуває за ґратами Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв, а його дружина – емiгрантка в Росiї.


Михайло Рамач

Белград, 29 грудня 2004 – Милошевич вимагає президентської пенсiї, а його жiнка унiверситетської. Вимогу вiдповiдним органам подав їхнiй адвокат. Таку вимогу захисник екс-президента перший раз подавав ще два роки тому. Тодi її вiдхилили, пояснюючи тим, що проти Милошевича триває судовий процес. Оскаржуючи таке рiшення, адвокат стверджує, що його клiєнт має право на президентську пенсiю, незважаючи на перебiг справи перед судом. Адже Милошевич був главою держави i йому належить вiдповiдна пенсiя.

Згiдно з законом, колишнi президенти мають право і на державну квартиру, машину з водiєм, особистих охоронцiв, адмiнiстративних спiвробiтникiв тощо. А щодо пенсiї, то вона має становити 85 % платнi дiючого президента. У разi, якщо ухвалять вимогу Милошевичa, то він щомiсяця отримуватиме 650 доларiв.

Панi Маркович, котра вимагала, щоб називали її товаришкою, стала професором унiверситету, коли її чоловiка обрали головою сербської компартiї. Професора, в якого вона захистила докторську дисертацiю, вiдразу призначили мiнiстром освiти, а згодом – послом у Москвi. Офiцiйнi пропагандисти називали її видатним соцiологом. Тодi як соцiологи стверджували, що два пiдручники, якi вона написала, не мають нiчого спiльного iз сучасною наукою. Лекцiї панi Маркович перестала читати, коли заснувала свою полiтичну партiю. Все-ж, її обрали почесним професором унiверситету iм. Ломоносова та дiйсним членом Росiйської академiї соцiологiчних наук.

Народний депутат Маркович виїхала iз Сербiї з дипломатичним паспортом в лютому 2003 року, за три тижнi до вбивства прем’єра Зорана Джинджича. Вона поїхала до Москви, де перебуває рiдний брат її чоловiка, котрий там упродовж п’яти рокiв був послом. Сербська полiцiя марно розшукує панi Маркович за посередництва Iнтерполу. Розшукують i її сина Марка, котрий, як повiдомляє сербська преса, ймовiрно перебуває в Азербайджанi або Казахстанi. Пенсiя панi Маркович становитиме 350 доларiв. Та є одна проблема: щоб отримати право на пенсiю, громадянин повинен надати державним органам свою адресу.
XS
SM
MD
LG