Доступність посилання

ТОП новини

Туркменський газ для України буде. Але дорожчий.


Сергій Драчук

Прага, 3 січня 2004 – Туркменистан і Україна домовилися сьогодні про новий контракт на постачання до України природного газу за новою ціною, майже на третину дорожче, ніж досі. Після підписання в Ашгабаті додаткової щорічної угоди про обсяги і умови постачання на 2005 рік із керівником «Нафтогазу України» Юрієм Бойком президент Туркменистану Сапармурат Ніязов заявив: «Сьогодні підписуємо контракт – сьогодні й відкриваємо крани». О 2-й годині дня за Києвом туркменський газ знову пішов до України.

Нагадаю, що з початком нового року Туркменистан припинив постачати газ до України, вимагаючи підвищити ціну на нього з дотеперішніх 44 доларів за тисячу кубометрів до 60 доларів. Сьогодні Ніязов заявив, що його країна погодилася на ціну в 58 доларів терміном на один рік і з наступного року далі підвищить її до первісно планованих 60 доларів за тисячу кубометрів.

Свої кроки Туркменистан виправдовує тим, що зростають витрати, зокрема, на утримання газогонів. Наприклад, сказав він, ростуть ціни на труби, які його країна купує саме в України, і то за світовими цінами. Натомість Туркменистан продавав Україні газ за цінами, значно нижчими від світових. За словами Сапармурата Ніязова, новий контракт на 2005 рік має спеціяльний пункт, за яким ціни на газ для України зростатимуть, якщо зростатиме ціна українських труб для Туркменистану. Нинішнього року Ашгабат має надати Києву 36 мільярдів кубометрів газу.

На церемонії підписання нового контракту в Ашгабаті керівник «Нафтогазу України» Юрій Бойко сказав, що цілком задоволений ним. Наприкінці минулого року агентства наводили його слова, що Україна готова лише на незначні поступки Туркменистанові. Бойко уже тоді висловлював думку, що ціни на газ для споживачів в Україні мають підвищитися.

Ашгабат, попереджаючи, що перекриє газ, якщо не буде домовленості про нову ціну, наголошував, що це рішення не має жодного політичного підґрунтя. Державне телебачення Туркменистану оголосило тоді, що Сапармурата Ніязова привітав із Новим роком Віктор Ющенко, щоправда, не пояснивши глядачеві, хто такий Ющенко; про українські вибори й події навколо них у Туркменистані практично нічого не повідомляли. Нині ж Сапармурат Ніязов розповів українській делегації, що ще вчора привітав Віктора Ющенка. «Ми визнаємо його», – сказав президент Туркменистану і водночас попрохав членів делегації передати його вітання й президентові, що відходить, Леонідові Кучмі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG