Доступність посилання

ТОП новини

Телеміст українських та американських законодавців.


Сергій Кисельов

Київ, 12 січня 2005 - Сполучені Штати вітають Україну з проведенням чесного і прозорого переголосування другого туру президентських виборів. Але інвестування української економіки з боку США залежатиме від того, наскільки Україна заходиться боротися з корупцією й наскільки вона зуміє вдосконалити своє законодавство та банківську систему. Про це в середу під час телевізійної конференції між українськими та американськими законодавцями заявила конгресмен від штату Огайо Марсі Каптур.

Під час телемосту був представлений практично весь спектр Верховної Ради: Сергій Осика та Богдан Губський від "Єдиної України", Юрій Павленко від "Нашої України", Андрій Шкіль від БЮТ, Володимир Макєєнко від "Регіонів України", Валерій Акопян від Народної аграрної партії, соціаліст Олексій Малиновський, Сергій Бичков із групи "Центр".

Пан Осика, як керівник депутатської групи з міжнародних зв’язків зі США, головував на теледискусії, перед її початком він констатував: мали прийти ще двоє комуністів, та, на жаль, обидва несподівано захворіли.

З американської сторони в телевізійній прес-конференції взяли участь лише двоє конгресменів: Марсі Каптур зі штату Огайо та Адам Шіфф з Каліфорнії.

Українські парламентарі висловили такі основні побажання до своїх американських колег. По-перше, необхідно якомога швидше визнати Україну державою з ринковою економікою, відмінивши поправку Джексона-Веника. По-друге, слід посприяти вступу України до Світової організації торгівлі та до Європейського Союзу. По-третє, є нагальна потреба прийняти Україну до НАТО, що буде гарантією як недоторканності її кордонів, так і цілеспрямованого поступу до вершин демократії. Про це говорили Сергій Осика, Андрій Шкіль, Богдан Губський і Юрій Павленко.

Американські конгресмени, як здалося присутнім на телевізійній прес-конференції журналістам, схоже, не чекали на такі рішучі прохання з боку українських колег. Адже головною темою розмови був заявлений обмін думками з приводу завершення президентської кампанії в Україні. Тим не менше, виявилося, що американські законодавці добре обізнані з піднятими проблемами й мають щодо них свої думки.

Конгресмен Марсі Каптур: "Вирішення тих питань, які були підняті, наприклад, членство України в Європейському Союзі та відміна поправки Джексона-Веника, напряму залежатиме від того, наскільки законодавча та фінансова система України зуміє наблизитися до європейських стандартів. Американські інвестори мають бути гарантовані, що коли вони роблять інвестиції в Україну, їхня приватна власність в Україні залишиться недоторканною. Бо існує законна система, яка захистить їхні інтереси. І так само потрібно Україні мати банківську систему, в якій наші інвестори будуть упевнені".

Думка на цю ж таки тему конгресмена Адама Шіффа: "Потрібно забезпечити швидке становлення верховенства закону в Україні. Тобто, ми повинні бути впевнені в тому, що у вас існує законодавча система, яка працює активно й добротно. І я знаю, що новообраний президент Ющенко має плани ефективно боротися з корупцією в країні".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG