Доступність посилання

ТОП новини

Ситуацiя в краї Косово в понедiлок була темою полiтичних розмов в Брюсселi, Страсбуру, Белградi та Приштинi. В регiонi перебував Олi Рен, комiсар у справах розширення Європейського союзу. Мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiiї Вук Драшкович взяв участi в сесiї Ради Пiвнiчно-атлантичного альянсу.


Михайло Рамач

Белград, 25 сiчня 2005 – Iнформацiйнi передачi в Белградi уже десять днiв розпочинаються повiдомленнями про драматичне становище, в якому через вiдімкнення електричного струму перебувають три з половиною тисячі сербiв у Косовi. Косовська енергетична корпорацiя уточнює, що струму позбавили лише тих, хто його не оплачує кiлька рокiв. За словами представника Корпорацiї, у цьому списку є 3000 албанських та 500 сербських споживачiв.

Додаткове незадоволення косовських сербiв викликало запровадження мита на товари, котрі перевозяться до Сербiї. Адже провiнцiя належить до Сербiї, кажуть косовцi. Мiнiстерство фiнансiв пояснює, що косовськi серби перепродають до Сербiї не власнi продукти, а iмпортнi товари з пiдробленими декларацiями.

Олi Рен, комiсар у справах розширення Євросоюзу, вiд косовських керiвникiв вимагав повного запровадження стандартiв щодо прав людини, визначених мiжнародним спiвтовариством. Вiд белградських урядовцiв вiн у вiвторок, як зазначає сербська преса, в першу чергу вимагатиме беззастережного спiвробiтництва з Трибуналом з воєнних злочинiв.

Мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiї Вук Драшкович перед вiд’їздом до Брюсселя заявив, що вiн та Рада мiнiстрiв державного об’єднання виступають за невiдкладну видачу Гаазькому трибуналовi усiх обвинувачених. Усi знають, хто гальмує видачу, сказав Драшкович. На думку оглядачiв, вiн мав на увазi республiканський уряд Сербiї.

Парламентська асамблея Ради Європи тим часом розпочала обговорювати проект резолюцiї щодо прав людини у Косовi. Делегацiя Белграда вимагає внести в документ суттєвих змiн, а зокрема чiтко визначити, що йдеться про права сербiв.

Сербську сторону схвилював ще один документ, котрий поширено в понедiлок. Йдеться про звiт Мiжнародної кризової групи, в якому зазначається, що нинiшнiй рiк стане вирiшальним для врегулювання остаточного статусу Косова. Автори звiту виступають за незалежнiсть провiнцiї як вiд Белграда, так i вiд Тирани. Для сербiв така пропозицiя абсолютно неприйнятна.
XS
SM
MD
LG