Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті обговорили перспективи розвитку зимового туризму.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 4 лютого 2005 - Всупереч усім песимістичним передбаченням відпочинкові бази та туристичні комплекси Прикарпаття переповнені в ці зимові місяці тими, хто бажає оздоровитись у Карпатах. У реґіоні зростає увага до зимового відпочинку як важливого джерела поповнення державної скарбниці. Разом з цим загострилась ще одна проблема – безпека туристів на карпатських схилах. Адже значна частина з них зазнає травм, не маючи часто ніякої підготовки, щоб самостійно долати гірські схили.

Напередодні зимового туристичного сезону чимало мешканців східних та південних реґіонів України відмовились від відпочинку в Карпатах. Почали лунати заяви про те, що туроператори та власники відпочинкових комплексів зазнають значних збитків. Однак ситуація дуже швидко нормалізувалася. І вже з кінця грудня минулого року туристичні бази на Прикарпатті переповнені відпочивальниками. На Івано-Франківщині вирішили ще раз обговорити перспективи розвитку зимового туризму. Адже кількість гостей кожного року зростає, і зимовий, як і літній, туризм у Карпатах став суттєвим чинником поповнення державної скарбниці. Це також сфера створення нових робочих місць для населення реґіону. Ще недавно значна частина мешканців гірських районів Івано-Франківщини були безробітними. Зараз же, як заявляють представники Ради з туризму Карпатського реґіону, лише в гірському місті Яремчі туристичні бази та приватні садиби приймають одночасно більше 5 тисяч гостей. Переповнені також гірськолижні курорти на зразок Буковеля чи Яблуниці.

Значна частина туристів приїжджає сюди на один-два дні для того лише, щоб підкорити на лижах гірські схили. У цьому контексті надзвичайно гостро постає проблема безпеки туристів, які виходять на гірськолижні траси або ж карпатські стежки непідготовленими, але переконаними, що зможуть обійтися без допомоги досвідчених інструкторів. Про наслідки такого недбальства говорить перший заступник керівника управління обласної держадміністрації з питань надзвичайних ситуацій полковник Іван Ідак: “На гірськолижних трасах Прикарпаття отримали травми вже більше півтори сотні осіб. Серед них приблизно 20 дітей та підлітків. Працівниками аварійно-рятувальних підрозділів, які працюють у Яремчі, Косові та Ворохті, надано допомогу 60 лижникам. Усе це цього року. 60 % травмованих – це так звані неорганізовані туристи”.

Полковник Ідак також стверджує, що загони, які підпорядковуються Міністерству надзвичайних ситуацій, знаходили всіх, хто заблукав у горах. Однак майже щороку в зимових Карпатах хтось гине. І в кожному з таких випадків це туристи, які наважились піти в гори самостійно.

Виконавчий директор Ради з туризму Карпатського реґіону Наталя Гасюк також зауважує, що відтепер значна увага приділятиметься якості та стану обладнання, яким користуються на гірськолижних туристичних базах. Окрема увага буде звернена на витяги: “Є потреба в проведенні сертифікації витягів, які мають відповідати вимогам безпеки, вимогам користування туристами-лижниками в карпатському реґіоні України”.

Уже з наступного року вимоги до дотримання правил безпеки в зимових Карпатах стануть значно суворішими. Адже йдеться про життя та здоров’я людей. З іншого боку, ті, хто їде відпочивати в зимові Карпати і відповідно залишає тут свої гроші, повинні бути впевнені, що про їхню безпеку подбають.
XS
SM
MD
LG