Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко як мірило російсько-німецької дружби.


Сергій Драчук

Віктор Ющенко, Герхард Шредер
Прага, 9 березня 2005 – У зв’язку з візитом президента України Віктора Ющенка до Німеччини західні аналітики висловлюють думку, що для Німеччини дуже важливо «оцінити Ющенка», бо майбутній курс українського керівника й його держави може значно вплинути на німецьку зовнішню політику – в першу чергу на розвиток відносин між Німеччиною й Росією.

Німеччина перебуває нині в процесі зміни своєї міжнародної позиції таким чином, який має уможливити тісніші німецько-російські стосунки,і Україна становить важливий чинник, який впливає на їхній розвиток. Про це пише в коментарі американська аналітична компанія «Стратфор».

Із економічного погляду Росія є найпершим поставником енергоресурсів для Німеччини; найбільший імпорт до Росії йде з Німеччини, а експорт до Німеччини – третій для Росії. Із політичного ж погляду Німеччина є єдина європейська держава, яка не засудила діяльність Росії в Україні під час нещодавніх президентських виборів, зазначає «Стратфор». Водночас обидві країни хочуть протистояти переважанню США в світових справах.

Але в німецько-російських відносинах увагу Німеччини привертає й Україна –переважно тому, що основна частка російських енергоносіїв іде з Росії до Німеччини крізь Україну. Німеччина з Росією мають свої важелі впливу на Україну, а от обсяг можливого впливу України ще не визначено. Тож потенційна сила чи слабкість нової української влади, а також її сприйняття в Росії, матимуть нині безпосередній вплив на формування нової зовнішньої політики Німеччини, вважають американські аналітики.

Зокрема, на їхню думку, якщо Віктор Ющенко виявиться компетентним лідером, який зможе запровадити в своїй країні демократичну систему й цінності, то подальша підтримка України з боку США може призвести до того, що Німеччина й Росія муситимуть змагатися зі США за сфери впливу. А от за слабкої України німецько-російські стосунки найімовірніше розквітнуть, бо некомпетентне українське керівництво відверне від України увагу Заходу й його бажання втрутитися в разі потреби, і Німеччина з Росією матимуть вільні руки, щоб розвивати свої відносини, прогнозують аналітики американського центру «Стратфор».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG