Доступність посилання

ТОП новини

Письменник Валерій Шевчук про мовні ініціативи влади.


Тарас Марусик

Київ, 21 квітня 2005 - Сьогодні – про чергову спробу парламентарів розглянути на засіданні Верховної Ради України 22 квітня мовні законопроекти, яких уже майже півтора десятка.

Заплановане два тижні тому голосування не відбулося. Нагадаємо, що більшість законопроектів не відповідають 10 статті Конституції, оскільки автори намагаються надати російській мові статусу другої державної або офіційної, що означає одне й те ж саме.

Деякі депутати подали у Верховну Раду проекти постанов про неприйнятність переважної більшости законопроектів. Зокрема, Степан Хмара зареєстрував документ, в якому обґрунтовує неприйнятність унесення змін до Закону України “Про мови в Українській РСР”, підготовленого Олександром Морозом.

В інтерв’ю “Львівській газеті” від 18 квітня цього року він сказав, що буде готовий “вдатися до силових засобів – блокування трибуни тощо... Маємо усвідомити: не можна дозволити ухвалити якийсь такий законопроект”.

Я попросив відомого українського письменника, лауреата Національної премії імени Тараса Шевченка, одного з моральних авторитетів нинішньої України Валерія Шевчука оцінити мовні ініціативи як виконавчої, так і законодавчої влад.

Валерій Шевчук

Це дуже важке питання, можливо найболючіше питання з усіх, яке стоїть зараз перед нашим суспільством. Фактично, поява цих проектів – це, я кажу свою суб’єктивну думку і своє суб’єктивне почування, це ніби докладно розроблена акція, політична акція, ворожа Україні, на розкол і діячів помаранчевої революції, і України, і продовження того тотального наступу проти України, як держави, проти навіть незалежності України.

Бо, фактично, корінь рубається, одна з основних ідей, які є в житті будь-якої держави. Що ця держава має все-таки в основі етнічне основне закладення, до якого долучаються малі меншини, які живуть на цій території, яким дається змога на освіту, культурне існування, але аж ніяк не державне на рівні їхніх малих національностей.

Тарас Марусик

А ось що Валерій Шевчук сказав про законопроект Мороза.

Валерій Шевчук

Я вважаю, що цей акт можна прирівняти до явної зради України, бо він, фактично, підхопив ідею, інспіровану Росією Януковича, бо це була одна з головних ідей Януковича у виборчому цьому марафоні.

Можна сказати, що помаранчева революція, в основному, була проти цього скерована. І тут раптом діячі революції кажуть, що і Порошенко в це діло замішаний. Я не знаю, але такі ходять чутки, повняться принаймні по Києву.

І коли два лідери революції раптом зраджують головній ідеї української революції, то тут треба задуматися, звідки це?

Не встигли ці нові правителі ще осісти на своїх стільцях, не встигли ще нічого зробити, тут море економічних проблем, і зразу значить всовується і хочеться провести цей пункт, який, фактично, означає появу нової загрози для існування України як такої.

Тарас Марусик

Говорив письменник Валерій Шевчук.
XS
SM
MD
LG