Доступність посилання

ТОП новини

Українські стрічки - серед найуспішніших на празькому міжнародному фестивалі документальних фільмів “Один світ”, що присвячений боротьбі за права людини.


Оксана Пеленська

Прага, 29 квітня 2005 - У Празі відкрився міжнародний фестиваль документального фільму “Один світ”, присвячений боротьбі за права людини. Вперше, сім років тому, традицію проведення кінофестивалів з правозахисною тематикою започаткував колишній дисидент, перший президент Чеської Республіки Вацлав Гавел у співпраці з чеською правозахисною організацією “Людина в біді”. У програмі фестивалю – фільми про Україну.

Організатори фестивалю, який і цього року відбувається під патронатом Вацлава Гавела, переконані, що побачені документи не залишать нікого байдужим. 120 документальних стрічок з усіх континентів світу, на думку організаторів, багатьох змусять задуматись, інших схвилюють неприхованою правдою про зловживання дитячою працею, ущемленням прав жінок, знущання над в’язнями, часто - в пострадянських країнах. В якості документів доби на фестивалі – стрічки про боротьбу опозиції з тоталітарним режимом Лукашенка в Білорусі, порушення прав людини в Північній Кореї й Чечні, про дитячих в’язнів на Філіппінах, безпритульних дітей у Росії та в країнах Африки.

Вперше на фестивалі в окрему секцію зібрані фільми про кохання, але розповідають про це трохи інакше. Це історії про кохання, яке закінчується ненавистю, про любов до Бога, доведену до фанатизму, про часто нерівну боротьбу за право на кохання між представниками однієї статі. До цієї групі фільмів можна віднести і стрічку французької режисерки Мішель Боґанім “Одеса, Одеса”. Цей документальний фільм про любов до Одеси, він присвячений її жителям – нинішнім, минулим і майбутнім. Одних можна нині зустріти на Дерибасівській, інших – на американському Брайтоні, багато – у Тель Авіві, але всі вони і нині – одесити і за своє місто вболівають, за ним сумують, словом – люблять. Говорить Ондржей Соукуп - відомий чеський журналіст, працівник правозахисної організації “Людина в біді”:

Ондржей Соукуп: “Фільм “Одеса, Одеса” надзвичайно цікавий. В Одесі режисер сфільмувала життя, яке згубилось, - життя місцевих євреїв. Вона також зафіксувала життя одеських євреїв у Нью Йорку та в Ïзраїлі. Фільм про Одесу вже здобув кілька нагород на інших фестивалях. Стрічка є надзвичайно поетичною спробою розповісти про те, яким гарним містом є Одеса і люди, які звідти походять, що любов до свого міста вони проносять крізь усе життя, де б не жили”.

У програмі фестивалю ще один український фільм – “Прип’ять”. Серед культурних акцій привертає увагу велика фотовиставка, присвячена боротьбі зі СНІДом. В її складі – фотографії з найбільше вражених цим захворюванням реґіонів світу, в тому числі – й з України. Автор цієї групи світлин - відомий чеський фотограф Ян Шібік, назвав свою експозицію про СНІД “Чи хочеш ще жити”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG