Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає гроші на побудову саркофагу над Чорнобильським реактором.


Марія Щур


Прага, 12 травня 2005 – Міжнародні донори пообіцяли Україні близько 200 мільйонів доларів для побудови нового укриття над Чорнобильським реактором. Як повідомляє Європейський банк реконструкції та розвитку після сьогоднішнього засідання у Лондоні, найбільшу частку - 185 мільйонів доларів - надав Європейський Союз та група восьми індустріально розвинутих країн, включно з Росією, яка вперше внесла власні кошти у фонд. Частка, яку вніс український уряд, складає 22 мільйони доларів. Очікується, що побудова укриття обійдеться в один мільярд доларів. Після сьогоднішнього внеску, цю суму зібрано практично повністю. Тим часом про захоплюючу долю одного з пілотів, який допомагав гасити пожежу на Чорнобильській станції у 1986 році, розповідає московський англомовний щоденник Moscow Times.

Колишнього пілота, який допомагав у ліквідації наслідків чорнобильської аварії, кореспондентка московської газети знайшла у далекій Іспанії. Серед багатьох тисяч українців, які нещодавно отримали легальний статус у цій країні, Миколи Мельника не було, бо на другому боці Європи він працює вже давно, і, на відміну від багатьох заробітчан, легально і за фахом. Але з Києва, де Микола Мельник працював перед від’їздом до Іспанії, його вигнала та ж матеріальна скрута.

“Якби в мене було те, що було за радянських часів, я б не поїхав до Іспанії. Те, що я роблю тут – це дитячі забавки у порівнянні з роботою там”, - розповідає Микола Мельник.

Його, як одного з найкращих пілотів-випробувальників тоді ще Радянського Союзу викликали у 1986 році для виконання секретного завдання. Зі свого гелікоптера з висоти 200 метрів він мав вкинути точно в ціль сенсори, що заміряли рівень радіації в реакторі після вибуху. Тоді Миколі Мельнику було 32 роки, і він мав найкращу підготовку, яку тільки могла дати радянська військова та цивільна авіація. За участь в ліквідації наслідків аварії Миколі Мельнику дали звання Героя Радянського Союзу.

Але після розвалу цього самого Союзу Микола мусив знайти собі іншу роботу. Разом зі своїм болгарським партнером Микола Мельник створив міжнародну фірму з доставки вантажів. Бізнес йшов настільки успішно, що 1995 року іспанська фірма зацікавилася машинами, на яких літав Микола Мельник, гелікоптерами Ка-32. Купивши їх, іспанці потребували інструкторів для того, щоб навчити своїх пілотів. Так Мельник потрапив до Іспанії. Нині у свої 51 рік він має 13 з половиною тисяч годин польотів та 25 підготовлених іспанських пілотів. А до своєї радянської зірки він додав і нагороду від іспанського короля за внесок у повітряну боротьбу з пожежами.

Як каже один з підготовлених ним пілотів, Микола не любить хвалитися нагородами: “Він людина дій, яка має величезний досвід, і від якої можна багато навчитися”. Та вчитися від нього впродовж останніх 10 років могли не українські, а лише іспанські пілоти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG