Доступність посилання

ТОП новини

Американський тижневик опублікував неточну інформацію, що призвело до смерті 16 осіб. Newsweek вибачається і спростовує попередню статтю.


Ірина Халупа

Прага, 16 травня 2005 – На початку травня американський тижневик Newsweek опублікував коротеньку інформацію про ситуацію на американській базі Ґуантанамо, де затримано кілька сотень мусульман, який підозрюють у зв’язках з терористичним угрупованням “Аль Каїда”. Покликаючись на неназване американське військове джерело, була подана інформація, про те, що, мовляв, американські військові, які допитують затриманих, оскверняють їхнє святе письмо, тобто, Коран. Цей матеріал спровокував низку заворушень і демонстрацій, зокрема в Афганістані, але й також у Пакистані, Індонезії та в смузі Ґаза. Тепер тижневик Newsweek спростовує попередню інформацію про паплюження Корану, стверджуючи, що в статті були подані неточні дані. Я намагалася з’ясувати, як щось таке могло статися...

Почну з того, що кожну копію Корану мусульмани буквально вважають словом Божим. Отже, зневажати саму книгу щонайменшим жестом вважається страшним гріхом, за який треба помстити. Повіривши, що американські військові паплюжать мусульманську святу книгу, чинять над нею наругу, видирають з неї сторінки та кидають їх в туалети, афганці розпочали низку протестів. Протягом минулого тижня демонстранти пограбували і підпалили кілька урядових будинків та офісів різних міжнародних допоміжних організацій. Щонайменше 15 осіб було вбито, значно більше поранено. І ось у найновішому номері журналу Newsweek цю інформацію спростовують.

Ден Клайдман, шеф Вашингтонського бюро журналу Newsweeк висловив своє співчуття з приводу загибелі афганців під час демонстрацій та сутичок з поліцією.

“Ми ретельно вивчали цю проблему, але іноді трапляються помилки, що і сталося в цьому конкретному випадку”.

“Ньюсвік” стверджує, що перед публікацією журнал звернувся до Пентагону за коментарем щодо паплюження Корану. Один урядовець відмовився, другий піддав сумніву інші інформації. Двома тижнями пізніше журнал пише, що оригінальне урядове джерело тепер стверджує, що він непевний, де він бачив чи чув відомості про наругу над Кораном.

Речник афганського президента Джавед Лудін сказав радіо “Свобода”, що спростування цієї інформації допоможе заспокоїти афганців і зніме антиамериканську напругу. А Сіаман Гераві, колишній головний редактор кабульського щоденника “Аніс”, нині радник афганського президента з питань мас-медіа, вважає що “Ньюсвік” повинен бути обережнішим і точнішим щодо інформації, яку публікує.

“Мені прикро, що “Ньюсвік” опублікував інформацію, внаслідок котрої 16 осіб загинуло, а більш ніж 40 поранені. “Ньюсвік” та інші повинні бути обачнішими, бо така інформація може призвести до смерті тисяч не лише в Афганістані, а й в інших місцях. Отже, доки не вивчиш проблему і не перевіриш її достовірність, краще її не оприлюднювати. І зараз не думаю, що їхнє вибачення зігріє ті сім’ї, які втратили своїх дітей”.

Інші медіа-експерти також звинувачують “Ньюсвік” у недбалому ставленні до цієї провокативної інформації. Ларрі Килман, директор комунікацій Світової Асоціації газет, яка представляє більше ніж 18 тисяч публікацій по всьому світі, також вважає, що так звані “факти” треба ретельно перевіряти. Ларрі Килман:

“Шкода, що вони не були на 100% певні щодо джерела цієї інформації. Це дуже провокативна історія і вона насправді шкодить не лише журналові “Ньюсвік” а й всій журналістиці, якщо вони не мали всіх фактів. Я не думаю, що варто таку інформацію опубліковувати, якщо ви не є певні в ній на 100%”.

Тим часом “Ньюсвік” обіцяє далі вивчати цю проблему, а американські військові в Афганістані, в свою чергу, також обіцяють ефективніше комунікувати з афганцями, щоб переконати їх у своїх чесних і доброзичливих намірах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG