Доступність посилання

ТОП новини

Прогрес на консультаціях між Молдовою і Придністров’ям у Вінниці.


Марія Щур

Прага, 17 травня 2005 – Україні вдалося знову посадити за стіл переговорів Кишинів і Тирасполь. На перших консультаціях у Вінниці сторони прийняли пропозицію України про розширення формату переговорів за рахунок приєднання до них Європейського Союзу та Сполучених Штатів. Досі домовлятися сторонам допомагали лише Україна, Росія та ОБСЄ. Оглядачі називають це значним поступом у переговорах про врегулювання Придністровського питання, але попереджають, що решта пропозицій Києва може викликати більше суперечок.

Як повідомив речник Міністерства закордонних справ України Дмитро Свистков, сторони погодилися з українськими пропозиціями про приєднання до вирішення конфлікту спостерігачів США та ЄС. Оглядачі вітають як сам факт проведення консультацій, так і перші домовленості, адже переговори між Кишиневом і Тирасполем не ведуться уже кілька років.

На думку директора центру Миру, Конверсії та Закордонної Політики Олександра Сушка, розширення формату переговорів є позитивним зрушенням. Як говорить Олександр Сушко, з появою за столом переговорів Європейського Союзу та США, буде більший баланс інтересів, адже досі придністровську сторону, крім неї самої, представляла ще Росія, яка має військо на придністровській території, частково Україна через бізнесові інтереси і частково ОБСЄ, бо Росія має фінансовий вплив на цю організацію.

Вперше Україна представила свій план врегулювання придністровського конфлікту на саміті ГУАМ в Кишиневі наприкінці квітня. Молдовська сторона не погодилася з ним, і президент України Віктор Ющенко пообіцяв внести зміни. Представляючи відредагований план України, секретар Ради Безпеки та Оборони України Петро Порошенко заявив, що це перший план, який має реальну можливість вирішити конфлікт.

“Фактично вперше за 14 років існування цього конфлікту запропоновані реальні кроки, які дають можливість протягом наступних 18 місяців суттєво стабілізувати ситуацію в Молдові та Придністров’ї”, - сказав Петро Порошенко у п’ятницю в ефірі 5 каналу.

У Молдові вітають активну позицію України, але із самим новим планом ще не знайомі. Говорить міністр закордонних справ Молдови Андрей Стратан: “Є спроба та щире бажання нового політичного керівництва України надати нам допомогу”. В розмові з радіо “Свобода” під час вихідних він, однак, зауважив, що для Молдови важливо, щоб з українським планом погодилася і міжнародна спільнота.

Як зауважують західні оглядачі, це був дипломатичний спосіб сказати, що український план не бере до уваги європейську модель вирішення конфліктів. Пояснює вашингтонський аналітик з Центру Політичних та Стратегічних досліджень Владимир Сокор: “Цей принцип означає, що всі місцеві справи, які може вирішувати місцева влада, вона і повинна вирішувати, спираючись на розподіл влади між місцевими та центральним урядом. Це докорінно відрізняється від пострадянської концепції федералізму чи від ідеї пана Порошенка, який пропонує провести поспішні вибори, що лише призведуть до легалізації нинішніх кримінальних структур влади у Придністров’ї”.

У самому Придністров''ї український план привітали і навіть запросили ввести до Придністров''я своїх миротворців. Тим часом Росія, інший учасник п’ятистороннього формату переговорів, запровадила заборону на ввіз молдовського зерна, овочів, фруктів та квітів. Конфлікт між Москвою і Кишиневом загострився після того, як Москва підтримала на виборах сили, які програли нинішньому кишинівському керівництву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG