Доступність посилання

ТОП новини

Нова філософія стосунків влади і підприємців.


Галина Терещук

Львів, 27 травня 2005 - Близько 200 підприємців Львова та області спробували розпочати діалог з регіональною владою про співпрацю. Для цього бізнесмени вперше зініціювали форум « Бізнес і влада –партнери”. А відбулась дискусія про проблеми людей бізнесу в Олеському замку.Ця унікальна пам’ятка уже 30 років не ремонтується і без підприємців її не врятувати.

Про те, що в Олеський замок їде голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, можна було здогадатися перетнувши адміністративний кордон Буського району, де розташована ця унікальна пам”ятка. Адже керівники місцевої райадміністрації чемно чекали на свого патрона зі Львова просто на трасі. І той приїхав – у міліцейському супроводі, який наказував іншим водіям негайно звільнити дорогу чиновникові. Отож, влада, буцімто, нова, однак за поведінкою її нові чільники мало чим відрізняються від своїх попередників.

Мабуть, владі також хотілося б у наказовому тоні розмовляти сьогодні і з бізнесменами. Однак ті навряд чи на це погодилися б. Оскільки пам’ятають, якими неугодними були минулим посадовцям.

Підприємці, учасники форуму, говорили про вироблення нової філософії стосунків з владою, за якої б бізнес і влада були партнерами, які б спільно ухвалювали нормативні документи, вирішували кадрові питання, відтак спільно і несли відповідальність за економічну політику в державі. Тим паче, що саме підприємці є головним фактором наповнення бюджету, створення робочих місць. Ярослав Рущишин 10 років займається підприємницькою діяльністю, торік прославився численними судовими справами із податковими органами, зауважив, що влада буцімто змінилась, втім достукатись до неї складно, хоча намагається слухати підприємців.

-- Якщо говорити про мій бізнес, то я зараз маю удар за ударом. Я експортер, а відтак курс долара знижений, зарплата прив”язана до інфляції, яка зростає. Введено багато нормативних актів, які збільшують видатки. Усі ці питання владою не вирішуються. Хоча розумію, якщо це все було б вирішено вчасно, природно, то зараз ми б таких проблем і бід не мали. Проблемами у стосунках влади і бізнесу учасники форуму назвали неврегульовану реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, складні відносини з контролюючими органами.

Директор приватної юридичної фірми Володимир Гірняк вважає уже позитивом той факт, що не влада, а підприємці ініціювали діалог з нею.

-- Керівники контролюючих органів, обласна адміністрація, органи місцевого самоврядування мають організувати процес таким чином щоби ці проблеми можна було вирішувати оперативно, в межах чинного законодавства. І Донець, І Дніпропетровськ, там сформовані свої групи, які відстоюють інтереси свого регіону.

Виявляється, нова влада не має власної правової і нормативної бази. Так голова Львівської ОДА Петро Олійник видав розпорядження про розвиток підприємництва на основі указів Президента Кучми від 31 липня 2004 року.

Відчутно, що проблемою багатьох регіональних чиновників є їхня некомпетентність у бізнесових питаннях. Втім українські підприємці просять, якщо чиновники не можуть допомогти, то хоча б не заважали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG