Доступність посилання

ТОП новини

Долар досяг найвищого рівня за останні 8 місяців.


Марія Щур


Прага, 2 червня 2005 – Референдуми у Франції та Нідерландах призвели до падіння європейської валюти до найнижчого рівня за останні вісім місяців. На думку оглядачів, це падіння не зламає загальної тенденції до зміцнення європейської валюти щодо американського долара, але може призвести до гальмування структурних реформ у Європі.

Після того, як французи на референдумі у неділю відкинули Європейську Конституцію, курс євро впав нижче, ніж на 3%. Голландський референдум, який хоч і мав лише рекомендаційний характер, але продемонстрував різке неприйняття брюссельських планів у Нідерландах, також підкосив спільну європейську валюту. Сьогодні курс євро становив 1 долар і 23 центи. Вчора ввечері на торгах в Нью-Йорку європейська валюта пройшла найнижчу позначку за з вересня минулого року і досягнула одного долара і двадцяти двох центів. Таким чином, за останні шість тижнів євро втратив стосовно долара 6,5%.

Але, як зауважують оглядачі, підкосили спільну європейську валюту не лише політичні невдачі. Останні економічні індекси також не внесли оптимізму до загальної картини. Панічні настрої з’являються і в повідомленнях преси. Німецький тижневик Stern повідомив про зустріч, яка відбулася між німецьким міністром фінансів Гансом Айхелем та президентом центрального банку Німеччини Акселем Вебером, на якій вони ніби-то обговорювали можливість провалу Європейського Монетарного Союзу. Пізніше міністр фінансів спростував факт такої зустрічі, але це не допомогло піднесенню євро.

З іншого боку, аналітики вважають, що навряд чи нинішня криза довіри до спільної європейської валюти зможе зламати загальну європейську тенденцію. Але вони попереджають, що криза довіри до євро може паралізувати систему ухвалення рішень в ЄС. Перший голова Європейського Центрального Банку голландець Вім Дюземберґ в інтерв''ю американському телеканалу CNN сказав, що провал референдуму в його країні та у Франції,а також пов’язане з ним падіння євро матиме ширші наслідки для Європи:

“Створена політична невпевненість буде гальмувати зусилля європейських політиків запровадити структурні реформи, які зараз є надзвичайно потрібними”.

Серед таких реформ аналітики називають запровадження більш гнучкого ринку праці, зменшення податкового тягаря, зміни системи дотацій та інші дії, які б сприяли створенню більш конкурентоспроможного бізнесового середовища на старому континенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG