Доступність посилання

ТОП новини

Тбілісі миліший серцю Юлії Тимошенко, ніж Москва.


Марія Щур


Прага, 2 червня 2005 – Перший офіційний візит як прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко здійснює до Грузії. Крім зустрічей з керівниками грузинської держави, у п’ятницю вона має взяти участь у зустрічі прем’єрів країн-учасниць СНД та провести двосторонні переговори з російським прем’єром Михаїлом Фрадковим та колегою з Азербайджану Артуром Расізаде. Раніше планувалося, що перший закордонний візит Юлія Тимошенко здійснить до Росії.

У Грузії Юлію Тимошенко зустрічали як дорогого гостя. Ïї, єдину з усіх прем’єрів з країн СНД, приїхав зустрічати на летовище президент Грузії Михаїл Саакашвілі. Він пояснив порушення протоколу особливими дружніми стосунками з керівництвом України:

“Для нас це не протокольна зустріч. Ми вітаємо прем’єр-міністра України, нашого давнього друга, а також чекаємо у найближчі тижні та місяці мого близького друга президента Віктора Ющенка”.

Юлія Тимошенко відгукнулася на теплі слова грузинського президента подякою грузинському народові за підтримку української Помаранчевої революції:

“Користуючись такою чудовою нагодою, я хочу подякувати Грузії, вашому президентові, вашому народові, усім засобам масової інформації, які підтримали нас у таку дуже важливу для України хвилину. Я просто не уявляю української революції без вас. Це неможливо”.

Після зустрічі на летовищі президент Грузії запросив Юлію Тимошенко відвідати на його гелікоптері Кахетію, провінцію Грузії, відому своїми виноградниками.

Під час емоційної зустрічі на тбіліському летовищі з’ясувалися нові подробиці про підготовку цього візиту. За словами президента Грузії Михаїла Саакашвілі, Юлія Тимошенко обіцяла йому, що перша її закордонна поїздка буде саме до Грузії:

“Коли її призначали, вона обіцяла, що її перша поїздка як прем’єра буде до Грузії. Я тоді подумав, що вона пожартувала, але, бачите, вона вміє дотримуватися свого слова”.

Сама Юлія Тимошенко заявила, що їй з великим жалем довелося відкласти свою поїздку до Москви, щоб перший візит був до Грузії. Раніше Юлія Тимошенко пояснювала відкладення російського візиту, що планувався на середину квітня, необхідністю вирішити проблеми з посівною в Україні.

В Росії ж повідомляють, що Юлію Тимошенко і надалі наполегливо запрошують до Москви. Як пише сьогоднішня російська “Нєзавісімая ґазєта”, нещодавнє рішення місцевого суду, який постановив звільнити умовно-достроково колишнього головного фінансиста Міністерства Оборони Росії Георгія Олейника, може виглядати як сигнал Юлії Тимошенко щодо пом’якшення позиції правоохоронних органів щодо її карної справи, яка досі ускладнює українсько-російські стосунки.

Провадження кримінальної справи Юлії Тимошенко в Росії оглядачі називали головною причиною небажання прем’єра відвідувати сусідню країну. Адже досі вона перебуває у міжнародному розшуку, хоча і користується імунітетом, як один з керівників держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG