Доступність посилання

ТОП новини

Колесников сидітиме далі...


Марина Пирожук


Київ, 13 червня 2005 - Голова Донецької обласної ради Борис Колесников залишатиметься під вартою і надалі. Таке рішення сьогодні ухвалив Апеляційний суд Києва, який розглядав скаргу Колесникова i його адвокатів на постанову Печерського районного суду про продовження терміну перебування донецького чиновника під вартою.

Ухвалення такої постанови суд аргументує важкістю злочину, який нібито Колесников скоїв і тим, що перебуваючи на волі, він може перешкоджати проведенню слідства.

Адвокат пана Колесникова Андрій Федур вважає таку аргументацію суду неправомірною і зазначає, що в країні відбувається правове свавілля.

Послухаємо його аргументи.

Андрій Федур

Я дійшов до цих висновків, тому що я не перший день займаюся правозахисною діяльністю в Україні. Коли відбувається не суд, а судилище, коли хтось десь визначив, що людину треба тримати за ґратами, і тримати за ґратами будь-якою ціною, а суд лише використовується, як ширма, як технічне оформлення цього процесу, то про які права і свободи людини можна вести мову в Україні?

Я поки що не володію конкретними прізвищами, а хто ж є замовниками, хто організував ці процеси, але із досвіду процесів, які я вів до помаранчевої революції і те, що я бачу сьогодні, то я глибоко переконаний, що суд не міг йти на такі відверті нехтування законом лише, як то кажуть, просто так.

Марина Пирожук

А що саме? Які процедури суд порушує?

Андрій Федур

Суд не взяв до уваги жодної аргументації захисту. Прийнято рішення про продовження строку тримання людини під вартою, і це рішення немає жодного правового обґрунтування. Жодної підстави, щоб така міра запобіжного заходу була людині обрана у постанові суду першої інстанції не наведено. Апеляційний суд, цього не спростовуючи, скасовує рішення першої інстанції. Про що можна говорити далі?

Марина Пирожук

Але ж суд аргументує це тим, що нібито Колесников скоїв важкий злочин і його перебування на волі може бути проблематичним для розслідування цієї справи. Що Ви на це скажете?

Андрій Федур

По-перше, те, що це не є аргументом, то це є у постанові самого суду від 2-го червня 2005-го року, а саме, що суд не визнає таких аргументів, ні жодних доводів на підтвердження цього не наведено.

Марина Пирожук

Політолог Вадим Карасьов тим часом закликає владу поставитися до справи Колесникова професійно, інакше якщо судом не буде доведено кримінальний, а не політичний підтекст справи Колесникова, то опозиція, на його думку, отримає напередодні парламентських виборів додаткові очки.

Вадим Карасьов

Якщо суд покаже і докаже, що звинувачення дійсно звинувачення щодо Колесникова мають кримінальне підґрунтя, тоді всі питання відпадуть самі собою. А якщо прокуратура буде затягувати розгляд справи до суду, якщо на суді обвинувачення буде непрофесійне, якщо адвокати Колесникова будуть віртуозними, тоді дійсно ця справа може закінчитися тим, що навіть якщо буде вирок судовий і вирок кримінальний Колесникову сумніви щодо політичного резонансу політичного підтексту цієї справи не будуть розвіяні.

Це вже може стати не активом влади, а активом опозиції, яка буде роздмухувати політичність цього процесу.

Зараз для влади все у руках прокуратури і суду і надія на те, що суд буде професійним, кваліфікованим і неупередженим.

Марина Пирожук

Нагадаємо, що Колесников був затриманий 6 квітня за обвинуваченням у здирництві і передачі чужого майна із загрозою вбивства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG