Доступність посилання

ТОП новини

Албанія зацікавлена у співпраці з Одесою.


Петро Каландирець

Одеса, 17 червня 2005 р.

Почесний консул України в Албанії Джеват Ріра
Про це заявив під час зустрічі з Одеським міським головою Едуардом Гурвіцем Почесний консул України в Албанії Джеват Ріра. Власне, метою робочого візиту стало вивчення можливостей інвестування в економіку міста, розвиток культурної і гуманітарної співпраці, зокрема, підписання угоди про побратимство між столицею Албанії містом Тирана і Одесою.

Джеват Ріра працює на посаді Почесного консула України в Албанії від 24 жовтня 2002 року. Він є членом торговельно промислових палат Албанії і Тирани, Президентом асоціації торговців нафтопродуктами Албанії, Президентом Українсько-Албанського бізнес-форуму та активно допомагає розвитку торговельно-економічних відносин між двома країнами.

Приміром, нині швидкими темпами у м. Порто – Романо триває будівництво другої черги нафтового терміналу албанської кампанії „RIRA S. A.”, за участю українських кампаній. Нині Україна вийшла на шосте місце серед торгових партнерів Албанії. Товарообіг склав близько 100 мільйонів доларів США на рік. З України до Албанії постачають переважно металопродукцію, нафтопродукти, зернові культури.

Як повідомив Почесний консул України в Албанії Джеват Ріра, нині в Одеській області мешкає близько 5 тисяч албанців. Кілька десятків албанських студентів нині навчаються у вищих навчальних закладах України.

Джеват Ріра зазначив, що Албанія, як і Україна, нині має серед стратегічних завдань вступ до Європейського Союзу. 3 липня 2005 року відбудуться чергові вибори нового парламенту Албанії. Почесний консул висловив переконання, що досвід Помаранчевої революції сприятиме підвищенню культури майбутніх виборів і у Албанії.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц висловив сподівання, що візит пана Почесного консула сприятиме залученню інвестицій підприємців Албанії, які мають намір працювати у причорноморському місті. Міська влада готова вивчити будь-які пропозиції, які стосуються взаємовигідної двосторонньої співпраці.
XS
SM
MD
LG