Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані обирають президента країни.


Петро Кагуй


Прага, 17 червня 2005 року – Сьогоднішнє голосування проходило за посилених заходів безпеки. За крісло глави держави змагаються 7 кандидатів. Вже від учора десятки тисяч поліцейських та співробітників спецслужб вивели на вулиці іранських міст. Під особливою охороною були насамперед виборчі дільниці.

Посилені заходи безпеки запроваджені після недавніх вибухів у Тегерані та Ахвазі, жертвами стали 10 осіб. А вчора кілька осіб зазнали поранень під час розгону демонстрації прихильників демократичних реформ, які виступають проти політичного та релігійного контролю, що його здійснює за усіма гілками влади духовенство. Частина прихильників демократичних реформ закликали бойкотувати нинішні вибори.

Зі свого боку, духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, якого призначили духовним наставником країни Радою старійшин ще І989 року, закликав виборців взяти активну участь у виборах: “Заклики до бойкоту звучать не із демократичних країн Заходу. Вони виходять від наших численних ворогів – противників ісламської держави та самої демократичної системи”.

За даними опитування громадської думки, серед 7-ми кандидатів найбільші шанси на перемогу має Акбар Хашемі Рафсанджані, який уже був президентом у період з 1989 до 1997 року. Він пообіцяв виборцям надати їм більше особистої свободи та вирішити проблему безробіття серед молоді.

А головним його суперником є реформатор, колишній міністр освіти Мустафа Моін, який закликає до звільнення політв’язнів та до поступового відновлення відносин зі Сполученими Штатами Америки.

Далі за рейтингом іде колишній шеф іранської поліції Мохаммад Бакер Калібаф, прихильник більш жорсткої лінії як у внутрішній, так і зовнішній політиці.

А нинішній глава держави Мохаммад Хатамі йде у відставку – після двох президентських термінів. За іранською конституцією він не міг балотуватися на третій термін. На прес-конференції у Тегерані Мохаммад Хатамі заявив: “Я сподіваюся, що наше просування шляхом релігійної демократії, котра стала результатом ісламської революції в Ірані, стане успішнішим і легшим завдяки активній участі в голосуванні жінок, чоловіків та молоді. І волю іранського народу повинен поважати кожен із нас”, - заявив Мохаммад Хатамі, котрий складе із себе повноваження президента після двох термінів перебування при владі.

За повідомленням іранської влади, активність виборців у нинішніх виборах була досить висока, попри окремі заклики бойкотувати їх. А якщо жодному із семи кандидатів не вдасться набрати 50 % голосів, то другий тур голосування в Ірані може відбутися вже наступної неділі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG