Доступність посилання

ТОП новини

На те воно і НАТО...


Віктор Міняйло


Київ, 17 червня 2005 - “Україна продовжуватиме розвивати співпрацю з НАТО”, - повідомив сьогодні на прес-конференції міністр оборони України Анатолій Гриценко. Він також розповів про підсумки свого перебування в штаб-квартирі північноатлантичного альянсу.

Проект державної програми розвитку збройних сил України, про який розповів Анатолій Гриценко, передбачає створення кількох військових підрозділів, які в наступному році фінансуватимуться на рівні НАТО, а до 2011 року має стати повна взаємосумісність зі стандартами НАТО.

А у штаб-квартирі північноатлантичного альянсу міністр оборони України розповів про основні пріоритети і напрями роботи на шляху до цієї організації.

Анатолій Гриценко

Ми підтвердили свою готовність брати участь у миротворчих операціях в Косово, виконувати завдання, як це зараз передбачено в Іраку, надавати допомогу можливо у вигляді підготовки, техніки, коридору для доставки вантажів невійськових в Афганістан, де НАТО працює.

Ми зараз розглядаємо можливість, я вже про це казав, участі у миротворчій операції в Судані, участі з точки зору транспортної авіації.

Ця операція, фактично, планується африканським союзом за підтримки ЄС і НАТО, але переміщення цих батальйонів в район Судану буде здійснюватися американцями, французами і зараз також розглядається можливість нашої транспортної авіації.

Віктор Міняйло

Але, як свідчать соціологічні дослідження, в Україні низька довіра до НАТО, і більшість не підтримує вступ до цієї організації. А найбільші вороги НАТО – це комуністи. Говорить народний депутат з фракції КПУ Юрій Саломатін.

Юрій Саломатін

Справа полягає в тому, що ми пов’язані всім своїм життям, століттями життя нашого народу з певними територіями і з певними народами. Нам там слід шукати захисту і якоїсь парасольки ядерної, якщо навіть у нас її немає, ми позбавилися від ядерної зброї.

У разі вступу до НАТО, якщо ми отримаємо якісь гарантії, це буде означати, що Україна може стати на межі зіткнення двох цивілізацій: євроатлантичної та східноправославнослов’янської. І Україна тим самим зрадить своїй тисячолітній історії, цього не можна робити.

Віктор Міняйло

Міністр оборони України Анатолій Гриценко зазначив, що Росія більш активно співпрацює з НАТО, ніж Україна. А подібні думки від того, що люди мало знають про цю організацію.

Анатолій Гриценко

НАТО – це не монстр, військова машина. НАТО – це насамперед країни, які живуть за тими цінностями, які хоче бачити Майдан в Україні (в широкому плані – майдан), і далі вже на захисті цих цінностей. Абсолютно цивілізовані зрозумілі рішення, які приймаються, відповідно до консенсусу тих учасників, які складають цей альянс.

Віктор Міняйло

Країни НАТО не лиже живуть за тими цінностями, які хоче бачити Майдан в Україні, але й несуть їх іншим країнам. Зокрема і до Іраку, де перебувають українські солдати. Я запитав Анатолія Гриценка, коли ж Україна виведе звідти свої війська.

Анатолій Гриценко

Політичне рішення вже прийняте: вивести до кінця цього року. Конкретну дату я зараз назвати не можу, і її не може назвати ніхто. Це предмет зараз наших переговорів з іракським урядом, з партнерами італійців, США, Великобританії, Польщі. І головне, від чого це зараз залежить, не від політиків, не від військових, а від ситуації в самому Іраку.

Тобто остаточно повинні бути вже узгоджені і затверджені залізобетонні терміни, проведений референдум, формування уряду і так далі.

Єдине, яке обмеження тут є, нас просять, щоб ми не виводили війська під час проведення референдуму. Щоб ми вивели або до проведення референдуму, або після того, як він буде завершений. Щоб не вносити елемент дестабілізації, це зрозуміло.

На нас немає ніякого тиску, наше політичне рішення сприймається абсолютно з розумінням.

Віктор Міняйло

Це говорив міністр оборони України Анатолій Гриценко. А італійський філософ Ніколо Маккіавеллі говорив, що “війни починають, коли хочуть, а закінчують – коли можуть”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG