Доступність посилання

ТОП новини

Візовий скандал у Німеччині: “політична шоу-вистава” триває.


Надія Кандиба

Німеччина, 20 червня 2005 - Тема “Україна” опосередковано супроводжуватиме німецьких депутатів до самого дострокового розпуску Бундестаґу. Після рішення Федерального конституційного суду в Берліні знову поновила роботу парламентська слідча комісія, яка вивчає причини та наслідки лібералізації візового режиму. Нагадаємо, що цей скандал розгорівся внаслідок зловживання німецькими туристичними візами передусім з боку українських заробітчан.

Християнські демократи, які ініціювали парламентську слідчу комісію, святкують тимчасову перемогу. Федеральний конституційний суд визнав рішення правлячої коаліції, яка проголосувала за негайну зупинку подальшого заслуховування свідків, таким, що суперечить Основному закону країни. Отже, “політична шоу-вистава”, як охрестили комісію німецькі коментатори, триває. Соціал-демократи та “зелені” не стали приховувати свого розчарування. Член фракції “Союз-90/Зелені” у Бундестазі Єржи Монтаґ заявив:

“Я не розумію такого рішення Конституційного суду. Тим більше, що так і не було опубліковане обґрунтування. Але ми виконаємо оголошений вердикт”, - запевнив політик. Загалом до парламентських канікул має відбутися ще чотири засідання. Найбільшу увагу привертає до себе 8 липня. Цього дня до комісії запрошено міністра внутрішніх справ Німеччини Отто Шилі. Його виступив транслюватиметься в прямому ефірі.

“Я сподіваюся, що зможу зробити свій внесок у з’ясування обставин. Звичайно, мені доводилося займатися деякими моментами цієї справи, на яку в мене існують власні погляди, і я викладу їх у комісії”, - сказав Шилі. Водночас він заявив, що не даватиме свідчень проти міністра закордонних справ Йошки Фішера. Як говориться, апетит приходить під час їжі. Християнські демократи тепер мають намір запросити до слідчої комісії ще й канцлера Німеччини Гельмута Коля.

А от кельнським суддям, на відміну від консервативної опозиції, здається, вже набридло займатися візовим скандалом. Несподівано для всіх вони припинили другий процес у справі нелегального переправлення українських заробітчан до Німеччини. 120 тисяч євро штрафу має виплатити керівник одного з німецьких страхових агентств, який постачав засудженому раніше перемитнику спеціальні страхові поліси, що давали право на отримання німецьких віз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG